https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kalifornii-ochromily-sesuvy-pudy-zapricinene-nedavnymi-pozary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kalifornii ochromily sesuvy půdy zapříčiněné nedávnými požáry Video

7.1.2019 11:57 | PRAHA (ČTK)
Silné víkendové lijáky způsobily sesuvy půdy v oblasti jižní Kalifornie, které zasáhly loňské ničivé požáry, a uvěznily motoristy na silnicích. Vydatné srážky a silný vítr trápí i další oblasti tichomořského pobřeží Spojených států. Dnes o tom informovala agentura AP.
 

Víkendové přívaly deště uvolnily svahy kopců kolem města Malibu. Místy přes metr vysoká vrstva bahna a kamení zavalila vyhlídkovou silnici severozápadně od Los Angeles vedoucí po tichomořském pobřeží. Ta musela být uzavřena a silničáři se snaží odtáhnout uvízlá vozidla a zajistit její průjezdnost. Dosud nebyli hlášeni žádní zranění.

Svahy, které požáry zbavily vegetace, jsou značně nestabilní a v případě podmáčení se snadno sesouvají.

Americká Národní meteorologická služba zaznamenala v okolí Malibu téměř 20 milimetrů srážek během jediné hodiny. "To je velká intenzita," sdělila služba na svém twitteru. Celkově spadlo v pobřežních oblastech jižní Kalifornie zhruba 38 milimetrů, v přilehlých horách napadlo množství sněhu. Výstraha před intenzivním deštěm a sněžením platí do čtvrté hodiny ranní místního času (13:00 SEČ).

Varování před bleskovými povodněmi v regionech postižených požáry, které spálily plochu o více než 404 kilometrech čtverečních a zničily přes 16.000 budov, bylo odvoláno. V neděli svítilo nad Los Angeles slunce a nechalo suchý červený koberec při večerním ceremoniálu předávání Zlatých glóbů.

Na severu nejlidnatějšího amerického státu způsobil vydatný déšť a silný vítr zrušení či zpoždění letů na mezinárodním letišti v San Francisku. V oblasti hlavního města Sacramenta spadané stromy v neděli v noci přerušily dodávky elektřiny pro alespoň 20.000 obyvatel. V pohoří Sierra Nevada napadlo za víkend téměř metr sněhu. Varování před lavinami bylo kromě Kalifornie vydáno také pro státy Nevada a Utah.

Postiženy sněhovou bouří jsou i tichomořské státy Washington a Oregon. Vítr o rychlosti téměř sto kilometrů v hodině nechal statisíce lidí bez elektrického proudu a načas uzavřel letiště Sea-Tac u Seattlu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist