https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanada-vyhlasila-ochranu-destneho-pralesa-rozlohou-je-vetsi-nez-morava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kanadě vyhlásili ochranu deštného pralesa Great Bear Rainforest. Rozlohou je větší než Morava

22.2.2016 05:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zákaz těžby a narušování přírodních stanovišť se týká prakticky 85 % rozlohy celého Velkého medvědího pralesa.
Zákaz těžby a narušování přírodních stanovišť se týká prakticky 85 % rozlohy celého Velkého medvědího pralesa.
Deštné pralesy máme neodlučně spjaty s tropy, ale narazíme na ně také v mírném pásu. O to jsou vzácnější. I to je důvod, proč premiérka Britské Kolumbie k prvnímu únoru 2016 stvrdila podpisem zákaz těžby dřeva a statut přísné ochrany Velkého medvědího pralesa (Great Bear Rainforest). Plocha tohoto „vyloučeného“ území má 32 tisíc kilometrů čtverečních. Pro ilustraci: je to o 10 tisíc kilometrů čtverečních více než má Morava.
 

Zákaz těžby a narušování přírodních stanovišť se týká prakticky 85 % rozlohy celého Velkého medvědího pralesa. Ve zbývajících 15 % bude sice těžba nadále probíhat, ale pod přísným dohledem povolaných environmentálních organizací a místně příslušných lesních správ. Úmluva, kterou podepsala premiérka Christy Clarková, nadále přiznává původním domorodým obyvatelům větší práva při rozhodování o správě území a vyšší ekonomický podíl z těžby dřeva.

Zcela unikátní je pak výskyt „bílého medvěda“, baribala bílého (Ursus americanus kermodei), kterého místní T´simshianové považují za duchovního posla.
Zcela unikátní je pak výskyt „bílého medvěda“, baribala bílého (Ursus americanus kermodei), kterého místní T´simshianové považují za duchovního posla.

Plány na vytvoření území s vyloučenou těžbou se vinou kanadskou environmentální politikou desítky let, ale jasný směr nabrala jednání až v roce 2006. Mimochodem teprve tehdy byli k plánovacímu procesu přizváni zástupci šestadvaceti indiánských kmenů, kteří za pozastavení dřevorubeckých aktivit bojovali už mnohem dříve. Velký medvědí prales tvořený mnohasetletými cedry je domovem celé řady živočichů, na které už ve zbytku Severní Ameriky většinou nenarazíte. Medvědů grizzly, vlků a pum.

Zcela unikátní je pak výskyt „bílého medvěda“, baribala bílého (Ursus americanus kermodei), kterého místní T´simshianové považují za duchovního posla. Baribalů s touto zvláštní světlou mutací srsti žije ve světě jen asi 400. Richard Brooks, koordinátor „lesních kampaní“ kanadských Greenpeace, k tomu dodává: „Jinde na světě se bojuje o zachování jednoho nebo dvou procent rozlohy životního prostředí často s nejistým výsledkem. Kanadský přístup znamená, že většina tohoto pralesa bude moci normálně růst dál.“


Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist