https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kapacita-laboratori-na-vysetrovani-bse-se-zvysila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kapacita laboratoří na vyšetřování BSE se zvýšila

23.11.2001 18:37 | JIHLAVA (ČIA)
Nové, druhé pracoviště pro vyšetřování vzorků mozků poraženého skotu na BSE bylo dnes slavnostně otevřeno ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. Podle tiskového mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna začne nová laboratoř pracovat od pondělí 26. listopadu a znamená to, že se v Jihlavě zvýší kapacita z 500 vyšetřovaných vzorků denně na 1000.
 

Podle Dubna se v současné době vyšetřují všechny kusy z jatek starší 30 měsíců, uhynulý skot starší než 24 měsíců a takzvaná zvířata podezřelá, s příznaky nervového onemocnění. Dosud bylo od 1. února 2001 vyšetřeno 91 503 vzorků a pozitivní byly doposud pouze dva kusy, a to 21. srpna v Dušejově a 5. června ve Světnově.

Na BSE se v České republice vyšetřuje ve Státních veterinárních ústavech v Praze, Jihlavě a Olomouci, v obou prvních nyní po 1000 vzorcích denně, v Olomouci je kapacita 200 až 300 vzorků denně. Celková kapacita laboratoří tak nyní dosahuje až 2300 vzorků za den. To je podle Dubna dostatečná kapacita i kdyby se vyšetřoval veškerý porážený skot.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist