https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kapoun-transformace-cd-je-zrejme-rukojmim-voleb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kapoun: Transformace ČD je zřejmě rukojmím voleb

16.6.2001 10:35 | PRAHA (ČIA)
Zákon o transformaci Českých drah (ČD), jehož dva návrhy už Poslanecká sněmovna zamítla a projednávání třetího dvakrát odložila, se může stát jakýmsi rukojmím parlamentních voleb v roce 2002. Jednotlivé parlamentní strany pak mohou tohoto zákona využít ke svému zviditelnění. Domnívá se to alespoň zpravodaj tohoto zákona, poslanec Miroslav Kapoun (ČSSD), který se na jeho přípravě rovněž podílel ve své bývalé funkci předsedy Správní rady Českých drah.
 

Kapoun nevylučuje, že se některé strany pokusí projednávání zákona opět odložit, jako se to stalo například na květnové schůzi Poslanecké sněmovny. Ač v té době podle Kapouna již existovala předběžná politická dohoda napříč politickými stranami s výjimkou ODS o podpoře návrhu v prvním čtení, poslanec Unie svobody Pavel Němec si vyžádal další odklad projednávání návrhu. "Tato situace zřejmě vyhovuje zejména ODS, která má zcela odlišnou představu o transformaci ČD a předpokládá své vítězství ve volbách," domnívá se Kapoun.

ODS totiž prosazuje takzvaný "anglický" model transformace železnice, tedy její rozdělení na několik samostatných subjektů. Podle stínového ministra dopravy a spojů Martina Římana se toho moc nezmění, když nová akciová společnost vzniklá na základě současného návrhu transformačního zákona bude stejně jako dnešní státní organizace ovládat všechny tři významné segmenty železničního podnikání - dopravní cestu, řízení provozu na ní a vlastní činnost dopravce. "Akciová společnost bude mít ve svých rukou to nejdůležitější, co v řetězci železničního provozu existuje - jeho řízení. Tvorbu grafikonu jistě přizpůsobí více potřebám svým než potřebám svých potenciálních konkurentů," upozornil Říman. Zákon tedy v konečném důsledku nepřináší žádnou kvalitativní změnu, proto ho Říman označuje jako zmetek.

Návrh zákona o transformaci ČD, kterým by se poslanci měli znovu začít zabývat na červnové schůzi, počítá s rozdělením dnešní státní organizace na dvě nástupnické firmy - akciovou společnost České dráhy, která by vlastnila kolejová vozidla a provozovala dopravu, a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, která bude vykonávat vlastnická práva k železniční infrastruktuře. "Zákon by měl připravit České dráhy na konkurenci, která k nám vstoupí v podobě zahraničních společností po našem vstupu do Evropské unie," prohlásil ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Pokud Poslanecká sněmovna návrh zákona o transformaci ČD podpoří, vzniknou tyto dvě nástupnické organizace ČD zřejmě k 1. lednu příštího roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist