https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karibikem-se-dal-siri-ropa-z-lodi-potopene-u-tobaga-je-uz-i-u-ostrova-bonaire
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karibikem se dál šíří ropa z lodi potopené u Tobaga, je už i u ostrova Bonaire

28.2.2024 18:16 | Port of Spain (ČTK)
Ropa už zamořila pobřeží včetně oblastí Sorobon, Lac a Lagun. Ohrožené jsou místní ekosystémy mangrovů, korálů a ryb. Ilustrační foto
Ropa už zamořila pobřeží včetně oblastí Sorobon, Lac a Lagun. Ohrožené jsou místní ekosystémy mangrovů, korálů a ryb. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ropa unikající z lodi, která se začátkem února potopila u karibského ostrova Tobago, se dále šíří. Ropná skvrna už urazila stovky kilometrů od místa neštěstí a dostala se k nizozemskému ostrovu Bonaire, informoval server BBC News.
 

Oficiální činitelé ostrova, který leží 80 kilometrů severně od pobřeží Venezuely, uvedli, že ropa představuje "vážnou hrozbu pro lidi i přírodu". Bonaire je zatím posledním místem, které kontaminovala ropa z plavidla potopeného u souostroví Trinidad a Tobago.

Zatím není jasné, komu loď patří, ani co způsobilo, že se nákladní člun tažený remorkérem převrátil. Zjistit se nepodařilo ani to, o jaký typ unikající ropy jde, kam loď mířila, ani kam se poděli členové posádky či remorkér.

Úřady ostrova Bonaire, který je součástí Nizozemska, uvedly, že ropa zamořila východní pobřeží včetně oblastí Sorobon, Lac a Lagun. Ohrožené jsou místní ekosystémy mangrovů, korálů a ryb. Úřady mají obavy zejména o mangrovy, jejichž porosty na ostrově Bonaire patří mezi nejlépe zachovalé v Karibské oblasti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist