https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karibsky-ostrov-svaty-vincenc-po-vybuchu-sopky-trapi-nedostatek-ciste-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karibský ostrov Svatý Vincenc po výbuchu sopky trápí nedostatek čisté vody

14.4.2021 11:54 | KINGSTOWN (ČTK)
Sopka La Soufrière vybuchla v pátek ráno, lidé zaznamenali celkem sedm erupcí. Popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů.
Sopka La Soufrière vybuchla v pátek ráno, lidé zaznamenali celkem sedm erupcí. Popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Karibský ostrov Svatý Vincenc se po výbuchu sopky potýká s nedostatkem čisté vody. Nánosy sopečného popela znečistily zásoby vody, která brzy dojde. Desítky lidí v úterý čekaly ve frontách na vodu a na výběr peněz, které jim poslali příbuzní a přátelé ze zahraničí. Likvidace následků série erupcí sopky La Soufrière podle premiéra Ralpha Gonsalvese vyjde na "stovky milionů dolarů", píše agentura AP.
 

"Vulkán nás zastihl se staženými kalhotami, bylo to devastující. Žádná voda, spousta prachu v našich domovech. Děkujeme bohu, že jsme přežili, ale v tuto chvíli bude potřeba i další pomoc," uvedl policista v důchodu Paul Smart, který žije na ostrově.

Padající popel a pyroklastické toky, což je směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela, zničily úrodu a kontaminovaly vodní nádrže. Sousední země již nabídly pomoc, největší poptávka je po respirátorech a balené vodě. Světová banka na pomoc stotisícovému ostrovu vyplatila místní vládě 20 milionů dolarů (433,6 milionů korun) v rámci bezúročného programu financování následků katastrof.

Sopka La Soufrière vybuchla v pátek ráno, lidé zaznamenali celkem sedm erupcí. Popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů. Přes 16 000 lidí muselo opustit své domovy na severu ostrova, na 3000 lidí se ubytovalo ve státem zřízených provizorních ubytovacích zařízení. Nikdo nepřišel o život, výbuchy ale mohou podle odborníků pokračovat i několik týdnů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist