https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarske-vridlo-bude-od-dubna-vyverat-pred-kolonadou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarské Vřídlo bude od dubna vyvěrat před kolonádou

3.2.2016 13:40 | KARLOVY VARY (ČTK)
Vývěr karlovarského Vřídla bude od dubna na jednu sezonu před Vřídelní kolonádou. Halu fontány Vřídla budou mezitím stavbaři rekonstruovat, snesou její strop a rekonstrukce čeká i technologie v suterénu haly. V polovině roku 2017 by se vývěr Vřídla měl vrátit na původní místo. Náklady město odhaduje na 35 milionů korun, řekl ČTK primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).
 

"To, co uděláme, je v podstatě snesení stropu v hale fontány s tím, že musí být vyměněna i skla, která jsou v tom pavilonu a ve skleněné kopuli," řekl Kulnánek. Po dobu rekonstrukce bude přemístěn vývěr Vřídla před Vřídelní kolonádu. "Tento přesun jsme plánovali až za dva roky, na základě statického posouzení k němu ale musí dojít už v tomto roce," uvedl primátor.

Příprava na přesun začne již v těchto dnech, aby od 15. dubna mohlo začít Vřídlo tryskat na novém místě. Tam nyní stojí skulptura Pavla Opočenského, kterou umělec bude muset z místa odstranit. Současně bude muset být připraven také přesun technického zázemí ze suterénu vřídelní haly. Deník v dnešním vydání napsal, že by to mělo být v místě, kde dříve stál dům Bílý lev. Hala fontány by měla být opravena v polovině roku 2017, poté by vše mělo být uvedeno do původního stavu.

"Jakékoliv diskuse o zbourání současné Vřídelní kolonády samozřejmě mohou běžet a běží, je to ale mimo finanční možnosti města. Životnost objektu kolonády byla koncipována na 80 let a my jsme dnes někde těsně za polovinou," řekl primátor. Provizorní přemístění Vřídla by Karlovy Vary mělo letos stát zhruba 12 milionů korun, v roce 2017 dalších 13 milionů.

Do doby, než bude vývěr Vřídla přemístěn, bude hala s fontánou kvůli havarijnímu stavu pro veřejnost uzavřena. Působení kysličníku uhličitého na betonové a kovové konstrukce sálu stavbu poškozuje, nestabilní je tak podlaha sálu i konstrukce nad Vřídlem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist