https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovo-namesti-letos-beze-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovo náměstí letos beze změn

6.9.1999 10:00 | PRAHA (EkoList)
Druhá část rekonstrukce Karlova náměstí v letošním roce nezačne. Měla být sice zahájena letos v prosinci, ale původní záměr vyvolal vlnu nevole jak u místních obyvatel, tak u ekologických sdružení.
 

"Nechceme dělat něco co není dostatečně prodiskutováno a obecně přijato. Je jasné, že tuto zimu se nic dělat nebude" konstatoval místostarosta druhé městské části Karel Winkelbauer (ODS). Občané mohou zatím posoudit projekt na výstavě v Novoměstské radnici a vznést připomínky. Ty by měli být do konce října posouzeny a zakomponovány do projektu. "Budeme chtít dospět k projektu, který bude všeobecně přijatelný", řekl místostarosta Winkelbauer. "Až bude dán dohromady další projekt, bude opět zveřejněn, a to v detailní podobě. Předpokládáme, že zevrubná představa by mohla být známa asi za rok. Do té doby počítáme se zvýšenou péčí o park, neinvestovali jsme do něj delší dobu a na stromech je to vidět," doplnil dále.

Podle původního projektu by rekonstrukce parku mezi ulicemi Ječnou a Žitnou měla začít kácením stromů. "Ze sto padesáti stromů pokácíme asi sedmdesát. Jedná se pouze o staré a nemocné stromy, uvedla architektka Magdalena Jandová. Poražené stromy nahradí 74 nových dřevin, například jerleny japonské. Tyto dřeviny by měly vytvořit alej na obou delších stranách parku. Počítá se také s novou fontánou, lavičkami, úpravou květinových záhonků a další cestou. Park by měl také mít nový bezbariérový přístup.

Karlovo náměstí

Poté, co u Novoměstské radnice zmizely prakticky všechny stromy, ozvali se rozhořčeně občané. Dnes i ti, kteří s rekonstrukcí souhlasí, požadují, aby proběhla "citlivěji", než v této části náměstí Foto: Lucie Domonkošová/EkoList

Největší výhrady byly proti vykácení stromů. Člen zastupitelstva hlavního města Prahy Martin Bursík tento úmysl označil za holoseč. Proti se postavily i členky sdružení Pražské matky. "Nesouhlasíme s kácením zdravých vzrostlých stromů, ani s redukcí druhové pestrosti," komentovala situaci členka tohoto sdružení Michaela Valentová. "Likvidace obvodového pláště dřevin otevře cestu nepříznivým vlivům. Nepřijatelné je podle nás také zmenšování plochy parku. Po plánované opravě přestane park plnit rekreační funkci." Dlouhodobě zanedbávaná údržba není podle Michaely Valentové důvodem k likvidaci stromů.

Rekonstrukce parku, který vznikl v roce 1870 podle koncepce ředitele Pražských městských sadů Františka Thomayera, by měla skončit přibližně v listopadu 2000. Uhradit by ji měla druhá městská část ze svého rozpočtu.

Kromě revitalizace parku čeká Karlovo náměstí další změna. U křižovatky s Resslovou ulicí, v místech kde dnes stojí tržnice, by měl být vystavěn polyfunkční městský palác Prague Office Building. V šestipatrové budově by měly být kanceláře, obchody, služby a několik bytů. Architektonické soutěže, která byla na tento projekt vypsána se zúčastnilo 60 předních projekčních kanceláří. Vítězný projekt od liberecké firmy SIAL, vzbudil však mezi občany vlnu nevole. " Je to další nic neříkající šedivá pravoúhlá budova," praví se v petici občanů. "Budova je příliš veliká, nerespektuje okolní zástavbu a nejsou v ní byty, čímž se naruší smíšené využití tohoto území," konstatovala členka Pražských matek Michaela Valentová. "Výjezd z této budovy bude hned vedle školy, což jistě ohrozí bezpečnost dětí," dodala. S výstavbou budovy by se mělo začít v příštím roce.

Na 28. září svolala radnice Prahy 2 veřejnou diskusi nad plánem změn na Karlově náměstí.


reklama

 
Lucie Domonkošová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist