https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovy-vary-vyzkousi-zpracovani-gastroodpadu-nejprve-na-skolach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovy Vary vyzkouší zpracování gastroodpadů, nejprve na školách

24.2.2017 15:00 | K. VARY (ČTK)
Jídelny by měly už dnes ekologicky likvidovat zbytky jídel, ale zatím se to většinou řešilo tím, že si je někdo odvezl na zkrmení. Podle připravovaného zákona to už ale nebude možné.
Jídelny by měly už dnes ekologicky likvidovat zbytky jídel, ale zatím se to většinou řešilo tím, že si je někdo odvezl na zkrmení. Podle připravovaného zákona to už ale nebude možné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Karlovy Vary vyzkouší na svých základních školách kompostování odpadu ze školních jídelen. První kompostér začal sloužit na Základní škole jazyků v Libušině ulici. Umí ekologicky zpracovat až 30 kilogramů gastroodpadu denně a přeměnit je na hnojivo. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík (nez.).
 

"Jídelny by měly už dnes ekologicky likvidovat zbytky jídel, ale zatím se to většinou řešilo tím, že si je někdo odvezl na zkrmení. Podle připravovaného zákona to už ale nebude možné," uvedl Bruštík.

Školy si zatím musely zajistit chlazení zbytků a jejich odvoz. Nový kompostér, který stál 250.000 korun bez DPH, umí ze zbytků jídla udělat hygienický odpad, který bude následně využívat správa lázeňských parků. Škole navíc ušetří náklady.

Podobný kompostér by chtělo město koupit i do školní jídelny v Poštovní ulici, která se letos bude rekonstruovat. Město ale zvažuje i další využití podobných kompostérů na gastroodpad.

"Jednou z možností je, že bychom pořídili větší kompostér na naši kompostárnu a nabídli bychom restauracím ve městě, že jim budeme odpad svážet a likvidovat. V příštích letech totiž budou muset i restaurace prokazovat, že tento odpad ekologicky zlikvidovaly," řekl Bruštík.

Podobný princip už zavedli například v Písku, kde město pořídilo centrální kompostér a sváží do něj gastroodpad ze všech svých základních škol.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist