https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kasl-chce-aby-stat-vice-dotoval-hromadnou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kasl chce, aby stát více dotoval hromadnou dopravu

24.10.2001 18:43 | PRAHA (ČIA)
Pražský primátor Jan Kasl chce po ministerstvu dopravy a spojů, aby konečně začalo plnit svou povinnost a začalo ze státního rozpočtu řádně dotovat veřejnou hromadnou dopravu. "Praha je velmi rozhněvána tím, jak ministerstvo a stát nepodporuje především hromadnou dopravu v Praze," řekl dnes primátor u příležitosti zahájení výstavby tramvajové trati na Barrandov.
 

Podle jeho slov se město Praha rozhodlo jít na zahraniční finanční trhy a vzalo si úvěry od Evropské investiční banky na financování výstavby metra trasy C z Holešovic do Kobylis a Letňan. Stavbu trati na Barrandov, která přijde na 2,1 miliardy korun, pak Praha financuje formou prodeje městských obligací. "Tato stavba je životně důležitá pro Barrandov a uvolní obrovské území pro další rozvoj bytové i jiné výstavby," upozornil v této souvislosti Kasl.

Jak dále řekl, stát na příští rok hodlá uvolnit například právě na další pokračování metra pouhých 400 tisíc korun místo slíbené 1,2 miliardy korun. "To je něco, co by Pražané měli vědět. Až se zase dozvíme z úst některých opozičních zastupitelů, že Praha se zadlužuje, tak si Praha naopak půjčuje peníze na to, aby se zde vůbec dalo žít," pokračoval Kasl. Dodal, že snad příští vláda změní stanovisko a od roku 2003 bude opět dotovat hromadnou dopravu v Praze tak, jak se všechny předchozí vlády zavázaly.

Náměstek ministra dopravy a spojů Vladimír Sokolík připustil, že stát je poněkud "macešský" pokud jde o dotace na městskou hromadnou dopravu a to nejen v Praze. "Všichni to víme, finanční situace státu v oblasti státního rozpočtu je však taková, jaká je," upozornil Sokolík. Zdůraznil však, že stát pomáhá Praze i jinak než pouze penězi a to zejména legislativně. "Tato podpora však není tak vidět," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist