https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kavan-a-lansky-navrhuji-sledovani-ekologickych-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kavan a Lánský navrhují sledování ekologických organizací

23.2.1999 15:00 | PRAHA (EkoList)
Zaangažovat civilní rozvědky ve sledování protijaderných hnutí v ČR navrhují vicepremiér pro bezpečnostní a zahraniční politiku Egon Lánský (ČSSD) a ministr zahraničních věcí Jan Kavan (ČSSD) ve "Zprávě o možných důsledcích mezinárodního ohlasu a projevů protijaderného hnutí na uvedení JE Temelín do provozu, případně na její nedokončení", kterou zítra společně předloží vládě.
 

Ministři ve zprávě doporučují vládě, aby s ohledem na obtížnou předpověditelnost akcí protijaderných aktivit vláda zaúkolovala tajné služby, aby "situaci sledovaly a vládu průběžně informovaly". "Nevěříme, že by vicepremiér Lánský tento svůj návrh myslel vážně," říká k tomu předseda Hnutí DUHA Jakub Patočka. "Vždyť představitelé sociální demokracie se nás před čtyřmi roky, při tehdejší aféře se seznamem extrémistických organizací, nejvíce zastávali." Známé osobnosti českého ekologického hnutí se dnes proto obrátily dopisem na předsedu vlády Miloše Zemana (ČSSD) se žádostí o vysvětlení. Dopis podepsali kromě Patočky například exministři životního prostředí Dejmal a Bursík, sociolog Jan Keller či filozof Erazim Kohák.

Největší kritiku sklidil ovšem Lánský od ekologů za svůj návrh řešení občanských připomínek k JE Temelín. Podle zmiňovaného materiálu by se petice shromažďovaly na Úřadu vlády a odpovídalo by se na ně standardizovaným dvouřádkovým dopisem, kde příslušný ministr sděluje, že "děkuje za informace, které využije při své práci". "Je to svým způsobem horší situace, než za komunistů," komentuje Lánského návrh Ivan Dejmal. Tehdejší moc ekologické aktivisty vyslýchala, zatýkala nebo dokonce zavírala. Dělali nám domovní prohlídky. Zkrátka reagovali na naše protesty. Poprvé se v tomto návrhu setkávám s tím, že připomínky občanů moc vlastně vůbec nezajímají," říká bývalý ministr, dnes místopředseda Společnosti pro trvale udržitelný život. "Vláda by si vlastně vyrobila jakési "razítko", kterým by jakoukoli petici "vyřešila", aniž by ji třeba vůbec četla," kritizuje vicepremiérův návrh Jakub Patočka.

"Materiál na mnoha místech ukazuje, že ho psal diletant," shrnuje kvalitu podkladu pro vládu exministr Martin Bursík. Ekologové vytýkají zprávě věcné chyby, například mylný přehled rakouské energetické bilance, či chybný výčet českých ekologických organizací, zabývajících se protijadernými kampaněmi. "Na co má vláda expertní tým, když takto veřejně vyhlašuje svou podporu dostavbě elektrárny předem," ptá se Bursík. Svědčí o tom podle něj výroky mnohých čelních představitelů vládní strany, včetně včerejšího vyjádření předsedy Miloše Zemana o tom, že v dnešní situaci by zastavení stavby bylo nezodpovědností. "Sociální demokraté se začínají nebezpečně podobat svým předchůdcům a začínají se přibližovat postojům, které obhajovali pánové Dyba, Dlouhý či Klaus. Říkám tomu algoritmus t+2. Ten znamená, že termín dostavby Temelína je vždy do dvou let poté, co některý politik k tomu řekne nějaké zásadní stanovisko. Premiér Zeman včera udělal přesně totéž," říká Bursík. Ekologům vadí, že vládní představitelé předjímají rozhodnutí o Temelínu ještě před dokončením práce mezinárodního týmu, který má za úkol dostavbu JETE zhodnotit.

Vicepremiéra Lánského se nám dnes nepodařilo zastihnout. Jeho mediální poradce Petros Michopulos nám slíbil, že se Egon Lánský k celé věci vyjádří do zítra


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist