https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kazdy-cech-loni-vytridil-75-6-kg-odpadu-pravidelne-tridi-tri-ctvrtiny-obyvatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Každý Čech loni vytřídil 75,6 kg odpadů. Pravidelně třídí tři čtvrtiny obyvatel

17.5.2024 01:02 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Každý Čech loni vytřídil v průměru 75,6 kilogramu odpadů, zhruba o 2,5 kilogramu méně než v roce 2022. Recyklace obalů se ale meziročně zvýšila o čtyři procentní body a jejich celkové využití bylo proti předchozímu roku vyšší o pět procentních bodů. Z celkového počtu vyprodukovaných obalů loni putovalo 75 procent k recyklaci a dalších 11 procent k energetickému využití, sdělila společnost Eko-kom, která v Česku organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů. Podle ní odpady třídí tři čtvrtiny obyvatel.
 
Firmy loni uvedly na tuzemský trh méně baleného zboží, což znamenalo i méně obalů. Mnohé produkty byly navíc ve znovu použitelných obalech. To se spolu s dalšími faktory podle firmy projevilo na množství vzniklého odpadu, které se meziročně snížilo o čtyři procenta na 1,261 milionu tun.

Ze statistik Eko-komu vyplývá, že každý obyvatel ČR loni vytřídil 22,5 kilogramu papíru, 17,1 kilogramu plastu, 14,6 kilogramu skla, 0,4 kilogramu nápojových kartonů a 21 kilogramu kovů. Nejvyšší míra recyklace byla podle firmy tradičně u papíru, následovaly skleněné obaly, u kterých míra recyklace dosáhla 78 procent. Lidé také recyklovali 67 procent kovových obalů a 49 procent plastových obalů.

V Česku je téměř milion barevných popelnic na třídění a průměrná vzdálenost, kterou k nim lidé musí ujít, je méně než 100 metrů. Vedle těchto popelnic lidé mohou využívat k třídění i sběrné dvory nebo výkupny druhotných surovin, někde lze třídit i rovnou doma do barevných pytlů. V posledních letech se v Česku využívají i vícekomoditní popelnice, do kterých je možné vyhazovat spolu s plastem i nápojové kartony nebo kov. Tento způsob šetří místo v obcích i emise při svozu.

Eko-kom má v Česku monopol na třídění a recyklaci obalů. Jeho služby využívají firmy dodávající na český trh balené zboží. Ke konci roku 2022 bylo do systému Eko-jom zapojeno 6176 českých obcí a měst, možnost třídit má tak ve svých městech 99 procent obyvatel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist