https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kcra-kalifornie-bude-jezdit-po-quotvodikovych-dalnicichquot-rika-schwarzenegger
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KCRA: Kalifornie bude jezdit po "vodíkových dálnicích", říká Schwarzenegger

13.1.2004 14:58 | PRAHA/SACRAMENTO (EcoMonitor)
Guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger ve své "Zprávě o stavu státu" prohlásil, že budoucností dopravy jsou "vodíkové dálnice". Velmi pozitivní reakce na jeho projev se objevily zejména v oblasti San Franciska, které nadměrnou automobilovou dopravou velice trpí. Zvuk vodíkového motoru je sotva patrný a vozidla jím poháněná, krom téměř bezhlučného provozu, také neprodukují žádné škodlivé emise.
 

To jsou jen některé z důvodů, proč Schwarzenegger tlačí na masivní podporu výroby ekologických vozidel. Výraz "vodíková dálnice" souvisí podle guvernéra s výstavbou čerpacích stanic na trase nejpoužívanějších silničních spojů. Za myšlenkou uvést do reality "vodíkové benzínky" stojí především ministr životního prostředí Kalifornie Terry Tamminen. Podle něj je hlavním důvodem proč vystavět stanice fakt, že zatím neexistují. "Společnosti dodávající pohonné látky, nechtějí stavět čerpací stanice na vodík, protože nejsou žádná vodíková vozidla. Výrobci automobilů nevyrábějí vozidla na vodíkový pohon, protože neexistují vodíkové čerpací stanice. Proto chceme skoncovat s přehazováním zodpovědnosti a rozetnout problém, zda bylo dřív vejce či slepice," říká Tamminen. Guvernér doufá, že do roku 2010 by mělo být v Kalifornii k dispozici téměř 200 vodíkových stanic. Investice spolyká kolem 100 milionů dolarů ze státních i soukromých zdrojů.

Pracovníky University of California v Davisu (UCD), kteří se velmi intenzivně zabývají vývojem vozidla na vodíkový pohon, velmi potěšil guvernérův projev a vidí v něm skutečný začátek masové produkce automobilů s alternativním pohonem. Dan Sperling z UCD k tomu uvádí: "Možná, že tento plán bude krátkodobě výhodný spíše pro firmy, ale určitě nakonec přinese mnoho dobrého celé společnosti.

Podle textu KCRA TV 09. 01. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist