https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdo-jezdi-vlakem-muze-zacit-setrit-uz-dnes
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kdo jezdí vlakem, může začít šetřit už dnes

20.11.2001 14:47 | PRAHA (EkoList)
Od začátku ledna příštího roku chystají České dráhy (ČD) zdražení obyčejného jízdného ve svých vlacích v průměru o 60 procent. EkoListu to dnes potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Pro pravidelné cestující bude ale od 1. ledna zároveň zřízeno tzv. "zákaznické jízdné", které bude zhruba o 60 procent nižší než obyčejné. To znamená, že cestující s nárokem na zákaznické jízdné zaplatí za jízdenku v lednu stejně jako platí v současnosti
 

Nárok na zákaznické jízdné bude mít každý držitel zákaznické "Karty Z". Ta bude stát 200 korun a bude si ji moci koupit každý - připraveny jsou modifikace pro dospělé, děti (ve věku 6 - 15 let), důchodce i držitele průkazů ZTP a ZTP/P. "Karta Z" bude mít platnost jeden kalendářní rok. Cestující mohou ale začít šetřit už dnes. "Zákaznickou kartu je možné si na všech stanicích koupit už nyní za zvýhodněnou cenu 100 korun, která bude platit až do konce roku 2001," říká Petr Šťáhlavský. Pokud si cestující kartu zakoupí před 1. lednem 2002, bude mít karta platnost od 1. ledna do 31. prosince 2002.

Ani šedesátiprocentní zvýšení jízdného od počátku ledna nebude konečné. Podle Šťáhlavského se ceny budou upravovat ještě 27. ledna, až bude známa letošní míra inflace. "Podle ní se pak posunou ceny zákaznického i obyčejného jízdného," řekl dnes EkoListu Šťáhlavský.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist