https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdo-patri-mezi-nejvetsi-emitenty-co2-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kdo patří mezi největší emitenty CO2 na světě?

22.9.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Deset největších producentů CO2 na světě za rok 2014. Pro zvětšení rozklikněte.
Deset největších producentů CO2 na světě za rok 2014. Pro zvětšení rozklikněte.
Zdroj | Statista.com
Světová klimatická konference COP 21, na níž se již delší dobu zaměřuje pozornost předních světových médií, se nezadržitelně blíží. Světové velmoci v čele s největšími producenty CO2 na světě Čínou a USA budou od 30. listopadu do 11. prosince prezentovat své závazky vůči klimatu a společně se pokusí nalézt cestu, jak zmírnit dopady chování člověka na globální změny klimatu. Výše uvedené státy patří mezi ty, které vypouštějí nejvíce emisí CO2. Jak ale vypadá celý žebříček deseti největších emitentů oxidu uhličitého na světě? A jak je na tom Evropská unie jako celek?
 

Deset největších producentů CO2 na světě za rok 2014 je zobrazeno v grafu s modrými sloupci. Z něj je patrné, že uvedených deset zemí dohromady tvoří přibližně 64 % z celosvětové CO2, přičemž jenom USA a Čína dohromady tvoří více než 38 %.

Samotná Čína, která je suverénně největším zdrojem emisí skleníkových plynů na naší planetě, si podle vyjádření v posledních měsících vážnost situace uvědomuje a začátkem léta potvrdila svůj dlouhou dobu deklarovaný závazek emise CO2 omezit. Plány země jsou skutečně velké, do roku 2030 má dojít ke snížení emisí skleníkových plynů vztažených na jednotku HDP v porovnání s rokem 2005 o 60 až 65 %.

Pro zvětšení rozklikněte.
Pro zvětšení rozklikněte.
Zdroj | ec.europa.eu

Pozadu nezůstávají ani Spojené státy americké, které v minulosti dlouho prosazovaly svůj negativní názor na globální změny klimatu a bránily jakýmkoliv zásahům v této oblasti. Administrativa prezidenta Obamy je ovšem v této otázce o poznání mírnější a výsledkem je takzvaný Clean Power Plan zaměřený na přesun americké energetiky k nízkouhlíkových zdrojům energie.

Důležitý bude také úspěch dalšího boje Evropské unie jako celku, jelikož při pohledu na následující graf je vidět, že ačkoliv vyspělá Evropa snižuje dlouhodobě emise CO2, stále jde o třetího největšího producenta tohoto skleníkového plynu na světě.


reklama

 
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist