https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdu-csl-rozvoj-prumyslu-brzdi-energeticka-narocnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KDU-ČSL: Rozvoj průmyslu brzdí energetická náročnost

13.7.2001 12:35 | PRAHA (ČIA)
Energetická náročnost české ekonomiky zůstává stále zhruba dvojnásobná ve srovnání s průměrem Evropské unie , což významně snižuje konkurenceschopnost českých výrobků. "Zemanův kabinet odsouvá otevření trhu s energetickými produkty, připravuje promonopolní privatizaci energetiky, prodlužuje těžbu uranu, zvyšuje podporu ztrátovým podnikům se zastaralou strukturou výroby, řízením i technikou a naopak radikálně snížil podporu státního rozpočtu obnovitelným zdrojům a efektivním technologiím. Taková politika poškozuje životní prostředí a podvazuje další ekonomický rozvoj," řekl ČIA poslanec za KDU-ČSL Libor Ambrozek.
 

Jak dále uvedl, vláda ČSSD sice učinila z životního prostředí jedno z ústředních témat své předvolební kampaně, ke zvýšení významu jeho ochrany za tři roky vládnutí příliš nepřispěla. "Namísto koncepční ekologické politiky jsou zde chaotické meziresortní spory. Ani vláda ani resort životního prostředí nedokázaly srozumitelně a otevřeně jednat se zahraniční ani českou veřejností," upozornil Ambrozek.

Příkladem je například proces posuzování vlivů dostavby jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí nebo vyhrocený konflikt mezi Správou NP Šumava a samosprávami obcí ležících na jeho území. Nejvýmluvněji však hovoří konkrétní výsledky například právě v oblasti neefektivní energetiky.

Podle Ambrozka hodlají lidovci namísto prodlužování agónie starých plýtvavých výrob podpořit rozvoj moderních efektivních technologií. "Abychom českou energetiku přiblížili k cílům energetické politiky Evropské unie, připravíme po vzoru Německa zákon o obnovitelných zdrojích energie a navážeme na Státní program podpory úspor a rozvoje obnovitelných zdrojů energie, schválený Tošovského vládou již v roce 1998," dodal lidovecký poslanec.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist