https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ke-dni-bez-aut-uz-se-pripojuji-prvni-politici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ke Dni bez aut už se připojují první politici

4.9.2001 15:45 | PRAHA (EkoList)
K celostátní akci Den bez aut, kterou na pátek 21. září už podeváté vyhlásila ekologická organizace Děti Země, se začali připojovat první politici. Výzvu "Nechte auto doma", jejíž signatáři se zavazují na Den bez aut nepoužít osobní automobil, již podepsalo více než sto dvacet lidí.
 

Výzvu podepsali například senátoři Zdeněk Bárta, Zuzana Roithová, Josef Jařab a Jiří Rückl (všichni čtyřkoalice), či poslanec Vladimír Mlynář (US). Ke Dni bez aut se ale připojují také regionální politici - mezi nimi zastupitel Jihomoravského kraje Pavel Březa (KSČM), náměstci pražského primátora Otto Kechner (ČSSD) a Petr Švec (ODS) či pražští zastupitelé Martin Bursík (Unie pro Prahu) a Ivana Bursíková (US). Ke Dni bez aut se ale hlásí lidé nejrůznějších profesí. Na internetové stránce http://www.detizeme.cz/denbezaut se jich k akci dosud přihlásilo zhruba sto dvacet.

Den bez aut 2001

"Vzhledem k tomu, že je stále opomíjena cyklistická a pěší doprava a na podzim bude zveřejněna Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy, zvolily Děti Země pro letošní Den bez aut motto Den pro chodce a cyklisty - den pohody!," říká mluvčí organizace Ivana Půlkrábková. "Chceme tak připomenout, že cyklisté a chodci jsou plnoprávnými účastníky silničního provozu a zároveň nejvíce zranitelní a že se na ně stále neprávem zapomíná," dodává Miroslav Patrik z brněnské pobočky Dětí Země, který Den bez aut už devět let organizuje a v celé republice koordinuje. Letošní Den bez aut Děti Země organizují ve spolupráci s Národní sítí zdravých měst, Ministerstvem životního prostředí ČR a Českými drahami. Právě České dráhy chystají na Den bez aut akci pod názvem Den železnice. "Třetí ročník Dne železnice nabídne zájemcům o železnici mnoho nevšedních akcí po celé republice. Lidé si budou moci prohlédnout vybraná řídicí, manipulační a propagační pracoviště, vládní salónky, obléknout si historickou uniformu či navštívit řadu výstav moderních, zmodernizovaných, historických i modelových vozidel a mechanismů, jízdenek a podobně," říká Martina Benešová z tiskového oddělení Českých drah.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist