https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/keller-na-kontrasummitu-ostre-kritizoval-politiku-svetove-banky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Keller na Kontrasummitu ostře kritizoval politiku Světové banky

23.9.2000 16:10 | PRAHA (EkoList)
V rámci Kontrasummitu, jenž se odehrává na třech místech Prahy zároveň již druhý den, vystoupil 23. září 2000 v KD Domovina také český sociolog Jan Keller se svou přednáškou s názvem "Světová banka není ani malá ani milá". Keller se v průběhu řeči několikrát odvolal na německého ekonoma E. F. Schumachera, který na začátku 70.let popsal v knize "Malé je milé, aneb ekonomie, která by počítala i s člověkem" zásadní problematiku ekonomicky slabších zemí.
 

Keller hovořil o finanční pomoci SB a MMF prostřednictvím úvěrů a půjček. Půjčky pro "často megalomanské projekty" znamenají nutnost splnit jisté podmínky, jako je kontrola ekonomiky, podle Kellera také často radikální zásah do hospodářství a ovlivnění exportu - s tím souvisí migrace lidí do měst, kde pracují v továrnách, a na venkově monokulturní chemizované zemědělství.

Zásadní je však podle sociologa Kellera "rozpad místních sociálních kultur, které jsou nenahraditelné". Ten má podle něj za následek zeslabení norem pro životní prostředí a odbourání sociálních práv. Náklady na ekologii a chod sociálních skupin bere SB a MMF podle Kellera pouze jako "mrhání peněžními prostředky". Půjčkou si prý SB zajistí kontrolu nad národním hospodářstvím a získá přístup k přírodním zdrojům.

Český sociolog také připomněl kauzu údajného vnitřního oběžníku SB, v němž někdejší (1990 - 1993) hlavní ekonom SB Larry Summers navrhl, aby se "špinavý" průmysl přesunul do chudých zemí, a jako důvod uvedl, že zdraví a životní prostředí lidí v ekonomicky slabších zemích jsou levnější než životní prostředí obyvatel bohatých kapitalistických zemí, a že přírodní zdroje rozvojových zemí nejsou dostatečně využity.


reklama

 
David Kotoun

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist