https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kenska-policie-zabavila-tunu-slonoviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Keňská policie zabavila tunu slonoviny

19.5.2011 01:45 | NAIROBI/HODONÍN (Ecomonitor)
Za úspěšným zásahem proti pašerákům slonoviny na letišti v keňském Nairobi stojí policejní psi, kteří na hledání slonoviny mají nos. V transportních bednách byly převáženy kly 58 slonů, celkem něco přes jednu tunu slonoviny. Nikdo však nebyl zatčen, píše server MSNBC.
 

Podle policie je neobvyklé, že pašovaná slonovina směřovala do západní Afriky. Typickou cílovou oblastí je totiž Asie. Šéf místní police Eunice Kiheko hovoří o podezření, že slonovina pochází buď přímo z Nigérie nebo z některé sousední země. „Musíme pytláky chytit. Zabili příliš mnoho slonů a to nemůžeme strpět,“ řekl na adresu nelegálních lovců Kiheko.

Patrick Omondi, expert z ochranářské organizace Kenya Wildlife Service, popisuje, jak se po dočasném zmírnění Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy v roce 2007 daly věci do pohybu. „Tehdy se umožnilo, aby státy jednorázově prodávaly slonovinu, kterou získaly z přirozeně uhynulých zvířat či z agresivních slonů, kteří museli být zastřeleni strážci přírody.“ Omondi uvádí, že v roce 2007 zabili pytláci jen 47 slonů. V roce 2008 už 145 a v roce 2009 celkem 271, v roce 2010 pak 187. Za letošek ulovili pytláci už 89 slonů.

V Nigérii zadržená zásilka slonoviny není jediným úspěchem celníků. V březnu zadržel Vietnam tři tuny slonoviny z Tanzanie. Vietnam je jednou z cílových zemí pro pašované kly slonů a rohy nosorožců. Využívají se zde jako ingredience v místní medicíně. V dubnu Thajsko zabavilo dvě tuny slonoviny z Keni.

Článek byl uveřejněn 6. 5. 2011 na serveru MSNBC.com pod názvem „Kenyan police seize 1 ton of ivory at airport“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist