https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kerry-v-moskve-jedna-o-klimaticke-spolupraci-usa-s-ruskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kerry v Moskvě jedná o klimatické spolupráci USA s Ruskem

13.7.2021 14:32 | MOSKVA (ČTK)
Bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Baracka Obamy podle agentury RIA Novosti mimo jiné poznamenal, že se oběma stranám už podařilo položit základ spolupráce v oblasti klimatu.
Bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Baracka Obamy podle agentury RIA Novosti mimo jiné poznamenal, že se oběma stranám už podařilo položit základ spolupráce v oblasti klimatu.
Řešení problému globální změny klimatu je oblastí, kde je možná spolupráce Ruska a USA, přestože jsou jejich vztahy vážně narušené. Dokládá to nynější návštěva zmocněnce amerického prezidenta pro otázky klimatických změn Johna Kerryho v Moskvě. Dnes se má Kerry setkat se svým ruským protějškem, zmocněncem prezidenta Vladimira Putina Ruslanem Edelgerijevem.
 

Jedná se o cestu dosud nejvyššího představitele administrativy amerického prezidenta Joea Bidena do ruské metropole. Už v pondělí, na úvod své čtyřdenní návštěvy, Kerry o součinnosti obou velmocí v boji s globálním oteplováním hovořil s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Z obou stran následně zazněla slova o možnosti, ba potřebě spolupráce v této oblasti.

Bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Baracka Obamy podle agentury RIA Novosti mimo jiné poznamenal, že se oběma stranám už podařilo položit základ spolupráce v oblasti klimatu. "Doufám, že to může být začátkem a novým úsilím před konferencí v Glasgow," dodal s připomínkou klimatické konference OSN, označované jako COP26, která se má v největším skotském městě konat letos v listopadu.

Lavrov řekl, že Rusko věnuje velkou pozornost otázkám změny klimatu a v těchto věcech hodlá pokračovat ve spolupráci s dalšími zeměmi. Zároveň podle agentury AP prohlásil, že Kerryho návštěva v Moskvě vysílá "důležitý a pozitivní signál pro rozvoj našich bilaterálních vztahů, pro uvolnění napětí a pro nastolení věcné a profesionální práce v oblastech, v nichž najdeme společného jmenovatele".

Vztahy mezi oběma velmocemi v poslední době výrazně ochladly, zhoršily se mimo jiné poté, co Biden v březnu v jednom z interview přitakal na otázku, zda Putina považuje za "zabijáka". Ruský prezident tehdy reagoval slovy, že k rozpoznání zabijáka je zapotřebí, aby jím člověk sám byl. Následovalo stažení velvyslanců, kteří se však mezitím na ambasády vrátili. Moskva také v květnu zařadila USA spolu s Českem na seznam "nikoliv přátelských" zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist