https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/khaleej-times-rusko-doufa-v-milionove-investice-kvuli-kjotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Khaleej Times: Rusko doufá v milionové investice kvůli Kjótu

18.6.2007 08:28 | PRAHA/MOSKVA (EcoMonitor)
Ruský monopolní gigant ve výrobě elektřiny, Jednotný energetický systém (RAO JES), chce v rámci Kjótské dohody přilákat investice ve výši 700 milionů eur. Minulý týden to prohlásil jeho výkonný ředitel Anatolij Čubajs, píše deník Khaleej Times.
 

Zároveň ale varoval spotřebitele elektřiny, že i oni budou muset přispět na technologie, které umožní v Rusku snížit emise skleníkových plynů. „Naším cílem je, aby se kvůli Kjótskému protokolu neinvestovalo méně než 700 milionů eur,“ řekl Čubajs na konferenci o ekologické politice společnosti RAO JES.

Podle něj firma potřebuje mnohem více peněz, aby při stoupající spotřebě elektrické energie udržela emise alespoň na stávající úrovni. Společnost RAO JES odpovídá za zhruba čtvrtinu všech skleníkových plynů vyprodukovaných v Rusku. „Musíme vážně uvažovat o ekologické politice v Rusku a skutečně musíme hledat odpověď na otázku, jakou cenu má životní prostředí pro občany a jakou pro průmysl. Nic není zadarmo. Ekologie stojí peníze… A spotřebitel musí zaplatit buď přímo, nebo pomocí daní,“ prohlásil Čubajs.

Mechanismus čistého rozvoje (Clean Development Mechanism, CDM) Kjótské dohody umožňuje firmám v rozvinutých zemích investovat do snižování emisí v zahraničí, což se jim započítá do limitu, ke kterému se jednotlivé země při podpisu zavázaly. Rusko doufá, že pro zahraniční partnery bude zajímavé investovat do zlepšení energetické účinnosti velmi neefektivní ruské energetiky. Navíc pro Rusko samé jsou cíle Kjótského protokolu poměrně snadno splnitelné, zejména kvůli kolapsu těžkého průmyslu v devadesátých letech, píše deník Khaleej Times.

Podle Čubajse Rusko nemá k dispozici zemní plyn na výrobu elektrické energie, protože tento výhodný artikl dováží do zemí Evropské unie. Proto Rusové vyrábějí elektřinu především pálením uhlí a ropy, které emitují podstatně více oxidu uhličitého. Podle ředitele RAO JES to povede k radikálnímu zhoršování situace, zatímco není slyšet žádná skutečně seriózní debata o zavádění nových a čistších technologií. Navíc vzrostl podíl uhlí využívaného k výrobě elektřiny – z 23 % na 32 %.

Podle článku Khaleej Times Online 14. 06. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist