https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kinsky-chce-zpatky-temer-polovinu-ceskeho-svycarska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kinský chce zpátky téměř polovinu Českého Švýcarska

20.8.2001 15:11 | KRÁSNÁ LÍPA (ČIA)
O téměř polovinu území Národního parku (NP) České Švýcarsko právní cestou usiluje šlechtic František Oldřich Kinský, který trvale žije v Argentině. ČIA to dnes potvrdil ředitel národního parku Zdeněk Patzelt. Ten dodal, že Kinský chce v restituci vrátit bezmála čtyři tisíce hektarů centrálního území parku, včetně rekreačních oblastí Jetřichovicko nebo Tokáň.
 

"Nároky pana Kinského musí posoudit právníci. My jen doufáme, že k vrácení území nedojde, protože by tím byla výrazně narušena celistvost státem chráněného území," řekl Patzelt.

NP České Švýcarsko se rozkládá na území o rozloze téměř osmi tisíc hektarů mezi Kyjovským údolím u Krásné Lípy a Hřenskem na Děčínsku. Podle Patzelta žádá Kinský o navrácení majetku, který je v současnosti v držení téměř osmdesáti českých měst a obcí, včetně deseti obcí z Děčínska. Další členové šlechtického rodu Kinských žijí převážně ve východních Čechách, kde se podílejí na obnově památek a rozvoji kulturního dědictví.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist