https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladenska-elektrarna-eckg-nedostane-100-tisic-korun-pokuty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladenská elektrárna ECKG nedostane 100 tisíc korun pokuty

9.8.2001 19:25 | KLADNO (ČIA)
Finanční sankci za nezavedení stálého měření hluku ve svém okolí nedostane kladenská tepelná elektrárna. Na začátku dubna okresní hygienik uložil společnosti ECKG pokutu 100 tisíc korun za nesplnění podmínek závazného posudku ke kolaudaci, který předpokládá čtyřikrát ročně 24 hodinové měření hluku u obytné zástavby a kontinuální monitoring hluku akreditovanou laboratoří ve venkovním prostředí u obytné zástavby. "Proti tomuto rozhodnutí jsme se odvolali, neboť jsme neměli zákonné podklady pro zavedení hlukového monitoringu," uvedl mluvčí ECKG Martin Frýdl.
 

V odvolání operuje firma mimo jiné vlivy počasí a nutností úpravy krátkodobého měření vzhledem ke změnám v dané lokalitě. "Je zde i příslib, že k plnění podmínek v daném rozsahu dojde v nejbližší době," uvedla mluvčí kladenské okresní hygienické stanice Blanka Vševídová.

Krajský hygienik řízení o uložení pokuty zastavil, protože podmíněný souhlas s kolaudací vydala hygiena jako podkladové rozhodnutí pro rozhodnutí stavebního úřadu. "Vzhledem k tomu postoupil okresní hygienik celou záležitost stavebnímu odboru kladenského magistrátu. Ten ale odpověděl, že podmínky ke kolaudaci obsahuje rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví, a je tedy na něm jejich plnění kontrolovat," vysvětlila Miroslava Hrušková z oddělení komunální hygieny OHS Kladno. Úřední jednání se proto vrací ke krajskému hygienikovi. "Toto rozhodnutí respektujeme. Nyní jsme dokončili přípravu stálého měření. Metodiku musí ovšem schválit Státní zdravotní ústav," reagoval Frýdl, podle kterého ihned po schválení navrženého materiálu může ECKG zahájit dlouhodobý monitoring.

Kladenská elektrárna v hodnotě vyšší než 14 miliard korun má výkon přes 350 megawattů. Účastníky projektu jsou z 11 procent akciová společnost Středočeská energetická a z 89 procent holding Matra. Tu je tvoří z 50 procent americká firma NRG Energy, z 30 procent Nations Energy a 20 procent El Paso Energy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist