https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladenska-komoditni-burza-vytvori-trh-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladenská komoditní burza vytvoří trh s emisními povolenkami

22.7.2005 16:20 | KLADNO/PRAHA (ČIA)
Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) se připravuje na spuštění obchodování s emisními povolenkami. Start obchodování je plánován na letošní září. "Vypořádání obchodů emisních povolenek bude v eurech, aby se mohli obchodování účastnit i zahraniční subjekty," řekl ČIA Karel Turek z ČMKBK.
 

Pravidla obchodování s povolenkami schválí burzovní výbor do konce července. ČMKBK úzce spolupracuje s Operátorem trhu s elektřinou, který vede rejstřík povolenek k emisím oxidu uhličitého. V současné době probíhá na ČMKBK testování software pro obchodování s emisními povolenkami, který bude i v anglické jazykové verzi. Zájem o transakce s povolenkami by mohly mít podle Turka společnosti, které již nyní na ČMKBK obchodují s elektřinou.

Národní alokační plán schválila vláda ve středu 20. července. Mezi jednotlivé elektrárny, teplárny a průmyslové podniky rozdělila celkem 97,1 milionu povolenek, každá z nich se vztahuje k jedné tuně oxidu uhličitého. Dalších 500 tisíc povolenek tvoří rezervu pro nové zdroje znečištění. Tržní hodnota jedné povolenky na německé energetické burze EEX nyní dosahuje 18 eur.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist