https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-adoptovalo-nekolik-zvirat-ktere-ma-v-mestskem-znaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno "adoptovalo" několik zvířat, které má v městském znaku

28.6.2021 11:44 | KLADNO (ČTK)
Kladno "adoptovalo" několik zvířat, které má v městském znaku. Jde o orla a rysa. Podpoří také sovice sněžní, k jejichž popularitě přispěly příběhy Harryho Pottera. Znak Kladna vznikl před 460 lety, město jej získalo roku 1561 od krále Ferdinanda I., uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.
 

Kladno přispělo na chov rysa v Zooparku Zájezd a péči o orla mořského v brandýsecké záchranné stanici Aves. "Tento krásný nápad vznikl mezi zaměstnanci odboru životního prostředí. Chceme využít letošní významná výročí vzniku městských symbolů a podpořit subjekty, které poskytují domov zvířatům, ať už zdravým či hendikepovaným, a v době pandemie se potýkaly s finančními problémy," uvedla náměstkyně kladenského primátora Petra Melčová (za ANO).

Orel se do záchranné stanice dostal kvůli zlomenému křídlu, je mu zhruba 15 let a už není schopný plnohodnotně létat. "Návštěvníci ho bohužel nemohou vidět, protože je příliš plachý, žije proto v zázemí stanice," doplnil vedoucí záchranné stanice Aves Kladno Petr Starý. Stanice se stará i o dalších zvířata, některá mají trvalý handicap. Další pomáhá vrátit do přírody. Kladno přispělo i na vybudování nové voliéry pro sovice v zájezdském zooparku. Stavba by měla být hotová ještě letos.

Městský znak Kladna má stále téměř původní podobu, zhruba před sto lety na něm přibyl symbol hornictví. "Tvoří jej modrý rozpoltěný štít, v jehož pravém poli je polovina stříbrné orlice se zlatou zbrojí, červeným jazykem a zlatým půlměsícem, zakončeným jetelovým trojlístkem na hrudi. V levém poli vzpřímený rys přirozené barvy s červeným jazykem a dvě zkřížená hornická kladívka, ovinutá zlatou stužkou a položená nad oběma figurami," popsala Růžková. Letos také uplyne dvacet let od udělení vlajky, kterou smí Kladno užívat od srpna 2001. O rok dříve se stalo statutárním městem. Také na ní jsou vyobrazeny orlice a rys.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist