https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-chce-lepe-hospodarit-s-energiemi-chysta-dalsi-projekt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno chce lépe hospodařit s energiemi, chystá další projekt

18.2.2021 10:44 | KLADNO (ČTK)
Mezinárodní projekt nazvaný District Chameleon má navrhovat a zavádět inovativní řešení v oblasti energetiky a chytrých řešení ve vybraných budovách města.
Mezinárodní projekt nazvaný District Chameleon má navrhovat a zavádět inovativní řešení v oblasti energetiky a chytrých řešení ve vybraných budovách města.
Licence | Volné dílo (public domain)
Kladno chce lépe hospodařit s energiemi, například ve sportovních areálech a v domově pro seniory. Plánuje proto účast v dalším mezinárodním projektu, který mají podpořit evropské fondy. Rozhodnutí o dotační podpoře čeká město ještě v první polovině letošního roku. V případě schválení by využití nových technologií spustilo na konci roku, sdělila mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Od roku 2019 je město zapojené v mezinárodním projektu SPARCS, který je rovněž zaměřen na inteligentní energetiku.
 

Mezinárodní projekt nazvaný District Chameleon má navrhovat a zavádět inovativní řešení v oblasti energetiky a chytrých řešení ve vybraných budovách města. "Pilotní řešení by se měla uskutečnit ve třech městech, v portugalském Cascais, irském Corku a právě u nás v Kladně," uvedl kladenský radní pro rozvoj města Ondřej Rys (za Volba pro Kladno). KOnkrétně by se jednalo například o instalaci různých čidel, fotovoltaických panelů nebo nabíjecích stanic pro elektromobilitu.

Projekt má spojit 35 partnerů z 15 různých zemí. Jsou mezi nimi města, výzkumná střediska i malé a střední firmy. Jeho součástí bude i využití systémů pro automatizované a inteligentní řízení prostředí v budovách, jako je hodnocení topeni, větráni a klimatizace, monitorování kvality ovzduší a další.

"Projekt je ojedinělý a velmi praktický. Částečně je zaměřen na výzkum, ale většinově se soustředí na přímé zavádění technologií," dodal koordinátor projektu SPARCS za Kladno David Škorňa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist