https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-chce-v-pristich-letech-vyrazne-usporit-energie-ve-vice-nez-20-budovach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno chce v příštích letech výrazně uspořit energie ve více než 20 budovách

21.12.2021 01:46 | KLADNO (ČTK)
Kladno chce v příštích letech výrazně uspořit energie ve více než 20 budovách, například ve školách a v akvaparku. Využije speciální metodu Energy Performance Contracting (EPC) Jedná se o takzvané Energetické služby se zárukou. Město tak využije firmu, která investice zajistí na klíč a město je bude splácet i z peněz, které získá úsporami na provozních nákladech. Samotné práce na budovách by mohly začít přespříští rok, bude záležet mimo jiné na dopracování technické dokumentace, uvedla na dotaz ČTK mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

 

Úspory energie mohou přinést nejen stavební úpravy, ale také pořízení nových technologií, instalace chytrého měření či využití technologií fotovoltaiky nebo kogenerační jednotky pro vlastní výrobu energie. "Ve dvou etapách město provede stavebně energetická opatření především na budC17ovách kladenských škol a také akvaparku, případně na magistrátní budově na náměstí Starosty Pavla. Bez metody EPC by na jejich komplexní přípravu město nemělo finanční, ani personální zdroje," dodal kladenský radní pro rozvoj Ondřej Rys (Volba pro Kladno).

Na dokončení dokumentace vedení města už podle Růžkové uzavřelo smlouvu s Národní rozvojovou bankou. "Ve chvíli, kdy bude mít město v ruce návrh celkového modelu a bude se rozhodovat o rozsahu plánované investice (počet realizací, výše investice, apod.), můžeme odhadovat výši předpokládaných finančních investic. Vzhledem k situaci na trhu a nestandardně zvyšujícím se cenám by mohly být aktuální odhady velmi zavádějící," informovala mluvčí. Podle ní by první rekonstrukce objektů mohly začít v roce 2023 v případě, že nenastanou žádné komplikace a budou k dispozici vhodné dotační výzvy ministerstva životního prostředí.

Letos a minulý rok si nechalo vedení Kladna zpracovat prvotní analýzu, zaplatilo ji z dotace mezinárodního projektu SPARCS, kterého je Kladno od roku 2019 součástí, a také z dotace programu EFEKT. Díky smlouvě s Národní rozvojovou bankou město získá další dotace na kompletní přípravu jednotlivých projektů.

Takzvané EPC modely už využil podle mluvčí například Pardubický kraj, Praha či Středočeský kraj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist