https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-chce-zlepsit-klima-v-ulicich-chysta-ucast-ve-specialnim-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno chce zlepšit klima v ulicích, chystá účast ve speciálním projektu

5.10.2020 00:30 | KLADNO (ČTK)
Zapojit by se měli i obyvatelé, a to poukázáním na místa vyvolávající teplotní stres, tedy plochy, kde lidé především v létě bývají vystaveni vysokým teplotám.
Zapojit by se měli i obyvatelé, a to poukázáním na místa vyvolávající teplotní stres, tedy plochy, kde lidé především v létě bývají vystaveni vysokým teplotám.
Licence | Volné dílo (public domain)
Kladno chce zlepšit klima v ulicích, ve spolupráci s ČVUT chystá účast ve speciálním projektu. O jeho podporu město žádá Technologickou agenturu ČR (TAČR). Součástí by měla být analýza i umístění různých prvků, například rozprašovačů vody či zelené zdi. Jednat se má o lokality, kde je nedostatek zeleně a zároveň velká kumulace obyvatel, třeba pěší zóny v centru města, dopravní uzly či náměstí. ČTK to na dotaz sdělil kladenský zastupitel a architekt Ondřej Rys (Volba pro Kladno).
 

Součástí analýzy by mělo být vyhodnocení ukazatelů, jako jsou teplota či množství oxidu uhličitého a polétavého prachu ve vzduchu. Meteostanice a senzory bude možné pořídit i v rámci projektu. Zapojit by se měli i obyvatelé, a to poukázáním na místa vyvolávající teplotní stres, tedy plochy, kde lidé především v létě bývají vystaveni vysokým teplotám.

"Máme tak za město možnost získat významné informace o teplotním klimatu ve městě a další podklady pro plánování rozvoje míst s vyšší kumulací obyvatel. V důsledku, tj. po instalaci zařízení v terénu, věříme, že se může zvýšit spokojenost obyvatel i návštěvníků a sníží se zdravotní rizika související s expozicí vyšších teplot, a to i na kulturních či společenských akcích," uvedl Rys.

Zda město se žádostí o podporu uspěje a projekt spustí, by podle něj mělo být jasné v prvním čtvrtletí příštího roku. V dubnu by mohl být zahájen a pokračoval by do prosince 2023.

"V projektu vidíme velký smysl, zaměřuje se přímo na občany. Navíc je pro nás vynikajícím doplňkem k mezinárodnímu projektu SPARCS, který primárně řeší chytrou energetiku, a který se na klima a funkčnost prostředí ve městě zaměřuje také," dodal zastupitel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist