https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kladno-testuje-udrzeni-vody-zmenami-seceni-travy-a-sazenim-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kladno testuje udržení vody změnami sečení trávy a sázením stromů

26.8.2019 00:22 | KLADNO (ČTK)
Kladno testuje opatření pro větší udržení vody v krajině a zlepšení životního prostředí, například úpravami režimu sekání trávy a sázením původních odrůd ovocných stromů. / Ilustrační foto
Kladno testuje opatření pro větší udržení vody v krajině a zlepšení životního prostředí, například úpravami režimu sekání trávy a sázením původních odrůd ovocných stromů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Kladno testuje opatření pro větší udržení vody v krajině a zlepšení životního prostředí, například úpravami režimu sekání trávy a sázením původních odrůd ovocných stromů. V některých lokalitách se bude nejen snižovat četnost sečí, ale také se bude testovat takzvané mozaikové sečení. Při něm je v částech trávníku zachováno prostředí pro hmyz. Řekl to kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).
 

Podle primátora město tipuje různé oblasti, kde by se sekalo například jen dvakrát ročně. Jednat se bude například o svahy. "Je to trochu metoda pokus omyl, protože je obrovský rozdíl mezi severním svahem a jižním svahem, i když je to ve stejné nadmořské výšce," uvedl Jiránek. Přizpůsobit se musí i technika, která by měla zvládnout sekat například také vzrostlejší trávu. Tam, kde je velký pohyb osob a kde si hrají děti, ale město počítá s tím, že častější sečení zůstane zachováno.

Město chce též obnovit hospodaření v sadech a nechat vysadit původní odrůdy stromů. To by se mělo týkat nejen oblasti Sítenského údolí, ale také třeba lokalit Čabárna, Bukovka nebo malé oblasti u lokality Ronovka.

Změny v oblasti péče o zeleň se budou týkat i firem, které údržbu zajišťují. Nyní jsou často placeny také od počtu sečí. Nově by město chtělo do smluv zanést další kritéria, jako jsou způsob seče a další údržba zeleně. Novým smlouvám ale musí předcházet jiný systém výběrových řízení na tyto firmy. "Na přechod budeme potřebovat několik let," dodal primátor.

Některá města, například Rakovník nebo Slaný, nechávají také založit v centrech květnaté louky. Ty mají pozitivní dopad na rozmanitost organismů, které v místě mohou žít a zlepšují také místní mikroklima. V Rakovníku květnatá louka vznikne v Pražské ulici a ve Slaném už je na Masarykově náměstí. Rakovník má vytipované i další lokality, ale čeká, zda se projekt osvědčí. Než louka získá finální podobu a uchytí se všechny druhy rostlin, může trvat třeba i rok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist