https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-aktivistky-v-londyne-posprejovaly-soukroma-letadla-oranzovou-barvou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické aktivistky v Londýně posprejovaly soukromá letadla oranžovou barvou

20.6.2024 14:39 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Dvě klimatické aktivistky z hnutí Just Stop Oil dnes posprejovaly soukromá letadla na londýnském letišti Stansted oranžovou barvou. O incidentu informovala agentura AP s odkazem na video, které hnutí umístilo na sociální síť X. Ve středu aktivisté z Just Stop Oil (Zastavme ropu) postříkali oranžovou barvou prehistorický kamenný kruh Stonehenge. Skupina usiluje o to, aby britská vláda zastavila vydávání nových licencí k těžbě fosilních paliv.
 

Policie v Essexu uvedla, že dvě ženy byly zatčeny v soukromé zóně londýnského letiště Stansted pro podezření z trestného činu poškozování a narušování užívání nebo provozu národní infrastruktury.

Ekologická skupina Just Stop Oil zveřejnila video, na němž je zachyceno, jak někdo prořezává bezpečnostní plot, a následně klip, na němž žena postříká oranžovou barvou nejméně dvě soukromá letadla.

Mluvčí letiště uvedl, že incident se odehrál pět kilometrů od hlavního terminálu a policie uvedla, že nebyla ohrožena veřejnost.

Letiště, které se nachází 50 kilometrů severovýchodně od centra Londýna, je třetím nejrušnějším letištěm metropole a často ho využívají vládní představitelé a světoví lídři včetně amerického prezidenta Joea Bidena.

Hnutí Just Stop Oil uvedlo, že na letišti bylo zaparkováno letadlo zpěvačky Taylor Swiftové, ale policie v Essexu uvedla, že letoun popové hvězdy na letišti nebyl. Swiftová od pátku do neděle odehraje tři koncerty na londýnském stadionu Wembley.

Aktivistická skupina působící v Británii pomocí demonstrací a přímých akcí usiluje o to, aby se britská vláda zavázala zastavit vydávání nových licencí k těžbě fosilních paliv.

Just Stop Oil je jednou z mnoha ekologických skupin po celé Evropě, které na sebe přitahují pozornost narušováním sportovních akcí, stříkáním barvy a házením jídla na slavná umělecká díla a přerušováním dopravy, aby upozornily na globální oteplování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist