https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-by-mohly-stat-svet-az-300-miliard-dolaru-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny by mohly stát svět až 300 miliard dolarů ročně

8.2.2001 10:45 | NAIROBI/PRAHA (EkoList)
Až na 300 miliard dolarů ročně by mohlo přijít svět odstraňování následků klimatických změn kolem roku 2050, pokud se světové společenství hned neodhodlá k radikálním akcím proti prohlubování těchto změn. Shodli se na tom zástupci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a světových pojišťovacích společností.
 

Výsledky společných propočtů zveřejnil předseda UNEP Klaus Töpfer v průběhu zasedání řídící rady UNEP, které probíhá od pondělí do zítřka v keňském Nairobi. "Doba, kdy je třeba něco dělat, je právě teď. Dosavadní snahy bojovat proti klimatickým změnám jsou naprosto nedostatečné," řekl Klaus Töpfer. Töpfer argumentoval nedávno zveřejněnými propočty vědců z Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC), které počítají se zvýšením průměrných teplot na Zemi během nastupujícího století o 1,4 až 5,8 stupňů Celsia. "Musíme se okamžitě obrátit směrem k čistým a úsporným technologiím a ať chceme, či nikoli, musíme se začít připravovat na zvýšení mořské hladiny, změny srážek v různých oblastech světa a na další dopady globálního oteplování," varuje Töpfer.

Až na 300 miliard dolarů ročně odhadují náklady, které hrozí kvůli klimatickým změnám, zástupci pojišťovacích společností. "Máme důvod se bát, že klimatické změny povedou k přírodním katastrofám dosud nepoznaného rozsahu a frekvence," říká velmi vážně Gerhard Berz, šéf výzkumného týmu pojišťovny Munich Re. Ta je jednou z největších světových společností, které se zabývají pojišťováním ostatních pojišťoven a obávají se, že kvůli vzrůstajícímu počtu přírodních katastrof mohou jejich klienti zkrachovat. "Většina zemí by měla počítat s tím, že kvůli klimatickým změnám přijdou až o několik procent HDP, malé ostrovní státy mohou tratit mnohem více než 10 procent HDP," varuje Berz. Ztráty se podle Berze velmi citelně dotknou zemí EU, Spojených států, států OECD, zemí bývalého Sovětského svazu a Číny.

Největší ztráty přitom lze očekávat v energetice. Ve vodním hospodářství mluví pojišťovny o vícenákladech ve výši 47 miliard dolarů ročně, miliardu bude stát sanace následků záplav. Ztráty na ekosystémech, jakými jsou například mangrovníkové lesy, odhadují pojišťovny na 70 miliard dolarů každý rok. Díky záplavám , požárům a suchu přijdou rolníci na celém světě ročně o 42 miliard dolarů. Jen v Evropě mohou například zdravotní důsledky změn klimatu přinést zvýšení nákladů na zdravotní péči o 22 miliard.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist