https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-ohrozuji-pobrezi-usa-pisek-a-voda-nici-lidske-domovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny ohrožují pobřeží USA: písek a voda ničí lidské domovy

1.2.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letecký snímek z listopadu loňského roku ukazuje dílo zkázy: některé domy už nestojí na svých místech, ale jsou posunuté několik metrů do vnitrozemí.  Šipky ukazují stejná místa budov. Snímek se po kliknutí zvětší.
Letecký snímek z listopadu loňského roku ukazuje dílo zkázy: některé domy už nestojí na svých místech, ale jsou posunuté několik metrů do vnitrozemí. Šipky ukazují stejná místa budov. Snímek se po kliknutí zvětší.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | USGS
Domy kousek od pláže v New Jersey byly ještě nedávno krásné a ulice byly úhledně lemované silnicemi. Letecký snímek z listopadu loňského roku ukazuje dílo zkázy: některé domy už nestojí na svých místech, ale jsou posunuté několik metrů do vnitrozemí. Po asfaltovém povrchu silnic není ani památka. Obydlí na pobřeží jsou zpustošené silnou bouří a následnými záplavami. Podle studie amerických úřadů jsou pobřeží a lidé na nich žijící silně ohrožováni důsledky klimatických změn.
 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Právě zveřejněná studie, kterou zpracovala Americká geologická služba (U.S. Geological Survey, USGS) a Národní úřadu pro oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), varuje, že dopady klimatických změn budou i nadále ohrožovat nejen zdraví lidí, ale i ekonomickou a sociální životaschopnost komunit a životní prostředí. Podle studie je potřeba zlepšit koordinaci a plánování, aby se zvýšila odolnost pobřežních komunit vůči dopadům klimatických změn.

„Hurikán Sandy nám jasně ukázal, že pobřežní státy a lidé žijící na pobřeží potřebují efektivní přístupy, nástroje a zdroje k ochraně a obnově pobřežních lokalit a místních ekonomik,“ říká Margareta A. Davidsonová z NOAA, jedna z vedoucích autorek studie.

Mezi hlavní zjištění studie patří to, že americká pobřeží jsou málo odolná proti takovým projevům klimatických změn, jako jsou zvyšování hladiny moře, eroze pobřeží, bouře a záplavy. Týká se to zejména hustě zalidněných a nízko položených oblastí amerického pobřeží podél Mexického zálivu, severní Aljašky, Havaje a ostrovních oblastí. Studie také poukazuje na to, že kvůli způsobeným škodám vzrostou finanční rizika pojištění soukromého i veřejného sektoru.

Bouře a jimi způsobené záplavy spolu se stoupající hladinou moří jsou významným ohrožením nejen lidských životů, ale i infrastruktury sídel na pobřeží. V ohrožení jsou pak dodávky energií, pitné vody, čištění a svod odpadních vod nebo přeprava lidí a zboží. To má pak vliv na zdraví, ekonomiku oblasti, ale i na zaměstnanost místních lidí.

Jak upozorňuje další autorka studie Virginia Burkettová z USGS, proti sobě jdou dva faktory. „Jedním z nich je rozrůstající se zabydlování pobřeží, druhým pak nárůst výskytu extrémních jevů jako byly hurikány Sandy a Katrina, podpořené stoupáním mořské hladiny,“ říká Burkettová. Podle ní toto vzájemné působení může vést k ohrožení životaschopnosti mnoha stávajících pobřežních komunit a místních přírodních zdrojů.

Nejde přitom o zanedbatelný počet obyvatel. Podle studie žije v pobřežních regionech Spojených států (a to včetně oblasti Velkých jezer) více jak 50 procent populace. Tyto oblasti pak do společné ekonomiky přinášejí hodnotu okolo 8,3 bilionů dolarů. Tento přínos je ale podmíněn tím, že je pobřeží v dobrém stavu, s dosažitelnými zásobami pitné vody a dalšími přírodními zdroji.

Škody způsobené bouří Sandy na pobřeží Fire Island
Škody způsobené bouří Sandy na pobřeží Fire Island
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Cheryl Hapke / USGS

Klimatické změny spolu s rozvojem lidských sídel ale omezují schopnost pobřežních oblastí poskytovat řadu funkcí, na které byli Američané zvyklí: od produkce potravin, po možnosti rekreace či přirozené ochrany proti bouřím.

Studie zmiňuje i další dopady měnícího se klimatu. Například pokles kvality potravin získávaných z moře, což má za následek vyšší nemocnost a více úmrtí spojených se špatným zdravím lidí.

Mění se také místa, kde se objevují silné bouře, a mění se i období, kdy se tyto bouře tvoří. To vede k nárůstu škod způsobených bouřemi. Zvyšování hladiny moří s sebou nese horší dopady záplav a bouří.

Změny hydrologického cyklu vedou k častějším a silnějším dešťům a sněžení (hlavně na severovýchodě USA), což ve spojitosti s bouřemi a vyšší hladinou moří zvyšuje pravděpodobnost záplav.

Změna teploty pak způsobují škody na životním prostředí v oblasti aljašského pobřeží. Mořský led a permafrost jsou velmi náchylné na změny teplot. Nárůst letní teploty o dva stupně Celsia může snadno vést k tomu, že celá oblast Aljašky rozmrzne, což by mělo dalekosáhlé důsledky.


reklama

 
Další informace |
Studie Coastal Impacts, Adaptation, and Vulnerabilities, kterou americké úřady vydávají každé čtyři roky, je dostupná na webu USGRP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist