https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-v-narodnim-muzeu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny v Národním muzeu

16.9.2005 15:19 | PRAHA (EkoList)
Žena na motocyklu spolu se svými dětmi čeká v zácpě a smogu Mexiko City, zdravotníci v Kalakatě rozprašují chemikálie proti množícím se komárům a na rozlehlých pláních Keni hledají sloni marně potravu. Co mají vzdálené osoby i kraje společného? Společný svět ohrožený klimatickými změnami i společnou snahu proti nim bojovat. Alespoň na výstavě v Národním muzeu nazvané SeverJihVýchodZápad.
 

Výstava SeverJihVýchodZápad se koneá v Národním muzeu do 27. 9. 2005.
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Britská rada v České republice uspořádala výstavu SeverJihVýchodZápad jako součást svojí kampaně Město bez emisí (ZeroCarbonCity), které chce upozornit na problémy změny klimatu. „Změny klimatu již ovlivňují každý kout naší planety a všechny stránky našeho života. Čím více teplota poroste, tím větším škodám budeme muset čelit,“ píší v katalogu výstavy Steve Howard z nevládní organizace The Climate Group a Neil Kinnock, předseda Britské rady. Organizátoři výstavy proto oslovili deset fotografů agentury Magnum, aby v deseti zemích po celém světě zdokumentovali škodlivé dopady klimatických změn, ale také nové technologické přístupy, které jsou k přírodě šetrnější a tím dokáží předcházet oteplování podnebí.

Fotografické soubory se zaměřují na dokumentaci jednoho tématu na příkladech konkrétní země nebo místa, jako je život ve městě pod klenbou smogu z výfukových plynů v Mexiko City, nebo lidská práva, která jsou pro obyvatele Marshallových ostrovů silně narušena stoupající hladinou moře, které postupně ukrajuje jejich ostrovní stát až například po zdraví, které je zdokumentováno na příkladu Inde, kde zvyšující teploty vedou k většímu nebezpečí onemocnění malárií.

Putovní výstava, která byla zahájena v březnu letošního roku v Londýně a postupně navštíví šedesát zemí světa, potrvá v Praze do 27. září. Protože je zaměřena především na mladé lidi, budou se zde konat i další doprovodné akce. Předvádění pokusů demonstrující vznik řady přírodních jevů, jako je tornádo nebo vznik turbulentních povětrnostních jevů. Studenti Vysoké školy chemicko-technologické budou předvádět pokusy každý den mezi 10-11 a 14-15 hodinou, dále bude pro návštěvníky k dispozic kvíz, za který mohou vyhrát tričko a také se zde bude pořádat debata prostřednictvím dramatu “Změř si svoji ekologickou stopu“, které by mělo vtáhnout návštěvníky do děje a podnítit je k diskuzi.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist