https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klinika-na-vychode-madarska-pomaha-ptakum-s-navratem-na-oblohu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klinika na východě Maďarska pomáhá ptákům s návratem na oblohu

13.7.2017 07:30 | BUDAPEŠŤ (ČTK)
Nemocnice pečuje i o chráněné ptáky žijící v okolní stepi, zvané puszta, jako jsou jeřábi, čápi a orli, ať už vlétli do elektrického vedení, polámali si nohy či křídla, byli přiotráveni, anebo vyvázli ze střetu s auty. Místní veterináři v některých případech dokáží protézami nahradit nohy či části zobáků. / ilustrační foto
Nemocnice pečuje i o chráněné ptáky žijící v okolní stepi, zvané puszta, jako jsou jeřábi, čápi a orli, ať už vlétli do elektrického vedení, polámali si nohy či křídla, byli přiotráveni, anebo vyvázli ze střetu s auty. Místní veterináři v některých případech dokáží protézami nahradit nohy či části zobáků. / ilustrační foto
Jedinečná veterinární nemocnice na východě Maďarska zachraňuje životy volně žijících ptáků. Je mezi nimi mnoho těch, kteří utrpěli těžká zranění během dlouhého putování do Afriky, kam odlétají před drsnými zimami na severu Evropy. Klinika, jak uvedla agentura Reuters, se nachází v nejstarším maďarském národním parku Hortobágy, zapsaném v seznamu světového dědictví UNESCO.
 

Nemocnice pečuje i o chráněné ptáky žijící v okolní stepi, zvané puszta, jako jsou jeřábi, čápi a orli, ať už vlétli do elektrického vedení, polámali si nohy či křídla, byli přiotráveni, anebo vyvázli ze střetu s auty. Místní veterináři v některých případech dokáží protézami nahradit nohy či části zobáků.

Široké otevřené prostory národního parku s rozsáhlými pastvinami a mokřady jsou každým rokem dokonalým místem pro zastávku statisíců stěhovavých ptáků. Lékaři v nemocnici zachraňují jejich životy od roku 1999, přičemž asi 40 procent opeřených pacientů se po naprostém zotavení vrací do volné přírody.

"Nejvíce nás těší, když dokážeme ptáky úplně vyléčit a zase je vypustit na svobodu," uvedl veterinární lékař János Déri, který nemocnici založil. Ptáci, kteří nejsou schopni návratu do divočiny, zůstávají ve středisku, k potěšení desítek tisíc návštěvníků. Ti mohou sledovat zákroky a léčbu ptáků, protože nemocnice slouží také jako vzdělávací středisko.

Národní park Hortobágy asi 150 kilometrů východně od Budapešti, který je domovem pro více než 300 druhů ptáků a několik vzácných druhů zvířat, představuje velkou turistickou atrakci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist