https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koalice-referendum-2000-chce-aby-o-temelinu-rozhodli-obcane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koalice Referendum 2000 chce, aby o Temelínu rozhodli občané

19.4.2000 13:55 | PRAHA (EkoList)
Koalice více než sedmdesáti nevládních organizací různého zaměření dnes vyhlásila svoji kampaň, nazvanou Referendum 2000. Kampaň má za cíl vyhlášení referenda o tom, zda si čeští občané přejí spuštění jaderné elektrárny Temelín do provozu. Podle plánů ČEZ by do Temelína nejdéle letos v září mělo být zavezeno jaderné palivo a s uvedením do provozu se v Temelíně počítá zhruba v květnu 2001. Podle organizátorů kampaně je možné uspořádat referendum ještě do tohoto termínu.
 

"Naše kampaň není zaměřená na přesvědčování lidí proti Temelínu, ostatně ani všechny členské organizace koalice Referendum 2000 pravděpodobně nezastávají protitemelínský postoj," říká mluvčí koalice Petr Štěpánek. Podle něj jde v současné chvíli o to, získat dostatečný počet podpisů pod petici, požadující na poslancích českého parlamentu vyhlášení referenda s otázkou "Jste pro uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu?". "Referendum je standardní nástroj parlamentní demokracie při rozhodování o zásadních otázkách," říká koordinátor kampaně Jan Beránek z Hnutí DUHA. Podle něj právě Temelín takovou "zásadní" otázkou je.

"Už nejde jen o nějaký spor politiků, ale stavba se začíná dotýkat běžného života občanů - znamená sociální dopady v Severních Čechách, ekonomické dopady pro všechny, protože energie z Temelína bude drahá." Podle Beránka znamená navíc Temelín velké bezpečnostní riziko.

Beránek soudí, že iniciativa k vyhlášení referenda může vzejít buď od skupiny poslanců nebo dokonce přímo z vlády. "ČSSD několikrát výslovně podmiňovala spuštění Temelína referendem a sám předseda strany Zeman to několikrát potvrdil. Doufáme tedy, že svůj slib splní a náš požadavek podpoří," říká Jan Beránek. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) ovšem podle své mluvčí Rity Gabrielové zatím o iniciování referenda neuvažuje. "Pan ministr je vázán usnesením vlády, které stanovuje přesné termíny, týkající se dostavby Temelína a úkoly, především ministerstvu průmyslu a obchodu. Podle něj jde o legitimní vyjádření názoru veřejnosti," řekla dnes Gabrielová EkoListu.

Koalici Referendum 2000 tvoří 74 nevládních organizací nejrůznějšího zaměření od Hnutí DUHA či Greenpeace až po Organizaci pro pomoc uprchlíkům či Sdružení přátel umění "99". Petiční výbor tvoří bývalí ministři životního prostředí Martin Bursík a Ivan Dejmal, filozof Erazim Kohák, Jan Beránek z Hnutí DUHA a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist