https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kocarkova-rallye-mezi-auty-na-chodniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočárková rallye mezi auty na chodníku

18.9.2003 15:51 | PRAHA (EkoList)
Nezvyklý závod kočárků dnes před polednem uspořádalo občanské sdružení Pražské matky. Závod se jel po chodníku pražské Londýnské ulice, trať ovšem nebyla vůbec jednoduchá. Závodníci museli překonat dvě křižovatky a proplést se mezi automobily stojícími na chodníku.
 

Celý happening má podle předsedkyně Pražských matek Jarmily Johnové upozornit na to, že chodník je čím dál tím více zneužíván jako parkoviště a stále méně slouží lidem pro pěší chůzi. Tento stav nejvíce omezuje maminky s kočárky, vozíčkáře a je nepříjemný i pro nevidomé.

"Auta, která porušují předpisy a parkují těsně před přechodem, jsou velmi nebezpečná, chodci totiž přes ně nevidí na vozovku. Velmi nebezpečné je to obzvláště pro maminky s kočárky," říká Johnová a dodává, že pohyb po chodníku komplikují i sloupky či parkovací hodiny vestavěné do chodníků.

Johnová kritizovala pražské radnice i Policii ČR, že špatné parkování tolerují. Radnice jsou prý navíc zodpovědné za to, že povolují místní úpravy tak, aby automobily mohly parkovat na chodníku. "Parkování by se nemělo řešit na úkor chodců," tvrdí Johnová.

Podle Johnové může každý člověk proti špatnému parkování bojovat: "Lze zavolat Policii ČR a oznámit parkování na přechodu nebo na chodníku. Zvláště víte-li o nějakém voze, který předpisy porušuje pravidelně."

Na trati soutěžilo šest kočárků různé konstrukce. Cestou si museli dát malou zajížďku na přechod pro chodce, neboť na chodník, odkud se startovalo, nenavazoval přechod. Na trati pak podle očekávání organizátorů stálo několik automobilů, které tvořili na trati zúžení, do kterých se museli závodní kočárky srovnat. Napínavé bylo překonání přechodu pro chodce v Rumunské ulici, naštěstí se však našel hodný řidič, který dal maminkám na přechodu přednost. Všech šest závodících kočárků dorazilo do cíle bez zranění a s úsměvem.

Připravit, ke startu...
Technické pasáže připravili pořadatelé skvěle...
...auta parkující na chodníku...
...tvořili přirozené překážky...
...které prověřovali zručnost závodníků.
Boj o první pozice v závodě
Závodní pole se trhá
Cože? Sekačka na chodníku?!
Mámo, přidej!! Kde jsou?
Do cíle dorazili nakonec všichni zdraví a s úsměvem
A jedeme nakoupit
Kočárková rallye mezi auty na chodníku s technickými pasážemi na přechodech pro chodce se zúčastnilo šest "závodních" kočárků. Všechny dojely bez úhony do cíle, byť pořadatelé měli obavu, aby se jim zvláště na přechodech něco nestalo.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist