https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kofi-annan-je-krachem-jednani-v-haagu-zklaman
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kofi Annan je krachem jednání v Haagu zklamán

30.11.2001 15:41 | PRAHA/NEW YORK (EkoList)
Velké zklamání a obava, že Kjótský protokol nakonec nemusí nikdy začít skutečně platit - to jsou pocity generálního tajemníka OSN Kofi Annana ze závěrů 6. konference signatářů Rámcové konvence OSN o změnách klimatu. Ta skončila v sobotu 25. listopadu v nizozemském Haagu bez náznaku jakéhokoli konsensu.
 

Kofi Annan zdůraznil, že pokud Kjótský protokol nebude co nejrychleji ratifikován, pak se naplno projeví dopady klimatických změn. "Ty už se projevují teď. A nejvíc jimi budou trpět rozvojové země, které na nich nesou nejmenší podíl viny," varoval mezinárodní společenství Kofi Annan. Generální tajemník OSN zároveň připoměl, že na Summitu Milénia v září tohoto roku přijali delegáti závazek ratifikovat Kjótský protokol do desátého výročí "Summitu Země" (Konference OSN o životním prostředí a rozvoji) v Riu de Janeiru v roce 1992. Krach jednání v Haagu však tento závazek ohrožuje. "Apeluji na vlády, aby učinili, co nejvíce bude možné pro překonání rozdílů v pohledech na řešení otázky klimatických změn. OSN vám bude nápomocna," prohlásil Kofi Annan.

Konference signatářů Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu probíhala v Haagu od 13. do 25. listopadu. Měla konkretizovat cesty, kterými mezinárodní společenství hodlá dosáhnout splnění závazku snížení emisí CO2 o 5,2 % do roku 2012 (oproti roku 1990). Zejména díky sporu USA s Evropskou unií se delegáti v Haagu nakonec nedokázali na žádných závěrech sjednotit.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist