https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kofi-annan-kjotsky-protokol-musi-platit-od-roku-2002
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kofi Annan: Kjótský protokol musí platit od roku 2002

14.11.2001 14:44 | HAAG/PRAHA (EkoList)
Generální tajemník OSN Kofi Annan se "virtuálně" zúčastnil včerejšího zahajovacího ceremoniálu světové konference o klimatu v nizozemském Haagu, když promluvil k delegátům zaslaným video poselstvím. "Musíte na svém jednání učinit nezbytné kroky k tomu, aby Kjótský protokol začal být v roce 2002 reálně naplňován," řekl nejvyšší představitel OSN a dodal, že v opačném případě bude vážně ohrožena udržitelnost budoucnosti lidského života na Zemi.
 

Podle generálního tajemníka OSN musí delegáti konference udělat tři zásadní kroky. Za prvé musí přijmout balík opatření, která k odvrácení globálních změn klimatu budou muset provést průmyslové země. "V současné době právě ony produkují největší emise skleníkových plynů," říká Kofi Annan. Druhým krokem je vytvoření představy alternativy současného způsobu rozvoje. Podle Annana má každý právo na rozvoj, ovšem pokud by "rozvojové země opakovaly cestu plýtvání a znečišťování" v průběhu industrializace, planeta by to neunesla. Třetím krokem, který je podle Kofi Annana nezbytný, je "jasný signál privátnímu sektoru, že se snižování emisí skleníkových plynů vyplatí." Haagská konference musí dát podnikatelské sféře na vědomí, že jde především o zavádění nových ekologicky přátelštějších technologií a vytváření nových pracovních příležitostí, prohlásil Kofi Annan.

Annan také hned v úvodu svého poselství "zvláště přivítal" studenty, kteří tvoří doprovod jednotlivých delegací. Jde o studenty - autory slohových prací na téma klimatických změn. "Vaše účast je klíčová, vaše generace se problémem bude muset zabývat mnohem více, než ta moje," řekl Kofi Annan. Za ČR se haagských jednání účastní patnáctiletá studentka česko-anglického gymnázia z Českých Budějovic Ivana Štěrbová.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist