https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolem-jablonecke-prehrady-vede-nova-cyklostezka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolem jablonecké přehrady vede nová cyklostezka

7.6.2002 16:34 | JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
Částku 2,2 milionu korun investoval Jablonec nad Nisou do nové stezky a cyklostezky kolem zdejší rekreační přehrady na sídlišti Mšeno. U příležitosti dnešního otevření 530 metrů dlouhé stezky to řekl jablonecký místostarosta Jiří Musil. "Nyní mohou přehradu objet nejen cyklisté. Terén už je schůdný i pro vozíčkáře a maminky s kočárky," uvedl Musil.
 

Přírodní lesní zpevněná cyklostezka je místy až čtyři metry široká a vede od Slunečních lázní k zátoce Cikánka. Její součástí jsou lavičky, dvě informační tabule, dřevěné zábradlí a odvody dešťové vody.

Jablonecká přehrada s vodní plochou o rozloze 42 hektarů se stavěla v letech 1906 až 1911. Je jednou z nejčistších českých nádrží a patří k nejvýznamnějším rekreačním místům na severu Čech. V letních měsících ji k rekreaci využívá až pět tisíc lidí denně. Jablonec nad Nisou počítá s jejím rekreačním využitím i v budoucnu.

Do zlepšení služeb v okolí přehrady včetně rozšíření parkoviště loni radnice investovala dva miliony korun a za velkorysou studii rekreačního využití zaplatila 200 tisíc korun. Projekt z dílny libereckého architekta Karla Hubáčka nabízí vyhlídkové lety balonem, posezení v podvodní restauraci, lanovku od přehrady do sportovního areálu V Břízkách i vyjížďky parníkem. Město hospodařící letos s příjmy a výdaji mírně překračujícími jednu miliardu korun, je podle Musila připraveno do okolí přehrady investovat a za účasti soukromých investorů a státních dotací z ní udělat rekreační oblast na evropské úrovni.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist