https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kolin-lidem-zdarma-rozda-popelnice-na-plast-pomuze-mu-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kolín lidem zdarma rozdá popelnice na plast, pomůže mu dotace

5.3.2018 01:21 | KOLÍN (ČTK)
Lidé, kteří popelnici zdarma dostanou, budou muset podepsat, že ji budou po předem danou dobu využívat na území Kolína. Plnění smlouvy může být v budoucnu kontrolováno, nikoliv ale ze strany města, ale ze strany poskytovatele dotace, tedy Evropské unie. / Ilustrační foto města Kolína
Lidé, kteří popelnici zdarma dostanou, budou muset podepsat, že ji budou po předem danou dobu využívat na území Kolína. Plnění smlouvy může být v budoucnu kontrolováno, nikoliv ale ze strany města, ale ze strany poskytovatele dotace, tedy Evropské unie. / Ilustrační foto města Kolína
Kolín vyhlásil výběrové řízení na dodavatele popelnic na plast. Kolín je chce rozdat všem zájemcům, kterých je zatím zhruba 2500. Další zájemci se budou moci ještě hlásit, ale již přímo vítězné firmě. Náklady na pořízení popelnic Kolín odhaduje na 2,5 milionu korun, zhruba dva miliony zaplatí dotace. Novinářům to v pátek řekl místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).
 

Popelnice by mohly lidé dostat na jaře. Každá bude mít objem 240 litrů. "Součástí zadání výběrového řízení bylo i to, že vítězná firma bude popelnice adresně rozvážet všem zájemcům," řekl Kašpar. Pro obyvatele to bude podle něj příjemnější, než kdyby se museli sami starat o jejich odvoz z centrálního odběrového místa.

Lidé, kteří popelnici zdarma dostanou, budou muset podepsat, že ji budou po předem danou dobu využívat na území Kolína. Plnění smlouvy může být v budoucnu kontrolováno, nikoliv ale ze strany města, ale ze strany poskytovatele dotace, tedy Evropské unie.

Kolín již získal také dotaci na pořízení plastových kompostérů o objemu 900 litrů. O ně se přihlásilo zhruba 1000 lidí. Kolín nyní bude vyhlašovat výběrové řízení na dodavatele, náklady se odhadují na 3,2 milionu korun, dotace má pokrýt 2,8 milionu korun.

Kolín před objednáním konkrétního počtu popelnic vždy zjišťuje zájem lidí. Chce tak předejít situaci, kdy by bylo kontejnerů nedostatek, nebo naopak přebytek.

Kolín letos hospodaří s přebytkovým rozpočtem ve výši zhruba 1,2 miliardy korun. Na investice dá radnice 513 milionů, o 80 milionů více než loni. Mezi největší akce patří dokončení opravy autobusového nádraží a rekonstrukce okolí chrámu svatého Bartoloměje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaroslav Beneš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist