https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komisar-dimas-mluvi-o-nove-fazi-jednani-s-usa-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komisař Dimas mluví o nové fázi jednání s USA o klimatu

2.5.2005 12:29 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Dva dny schůzí mezi Trojkou EU a klíčovými politickými osobnostmi v Kapitolu v půli dubna umožnily nové otevření spolupráce USA a EU v oblasti klimatických změn. Obě strany se shodly, že klimatické změny představují úkol pro politiky v současnosti i budoucnosti.
 

Tzv. Trojka EU, představovaná panem Luxem, ministrem životního prostředí Lucemburska, Lordem Whittym za budoucí britské předsednictví EU a komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem, vedla dlouhé rozhovory s Paulou Dobriansky, vrchní americkou vyjednavačkou o klimatických změnách, a několika klíčovými politiky včetně Jamese Conaughtona, předsedy Rady Bílého domu pro kvalitu životního prostředí.

"Posunuli jsme se až za diskusi o technologické inovaci. Prozkoumali jsme způsoby budoucí spolupráce, které zahrnují témata jako energetická efektivita, obnovitelné zdroje, užití tržních nástrojů a adaptačních opatření," řekl komisař Dimas ve Washingtonu.

"Výsledky těchto rozhovorů by mohly vytyčit začátek nové fáze spolupráce Spojených států a Evropské unie v oblasti změn klimatu. Jsme připraveni vážně diskutovat s americkými partnery o budoucnosti mezinárodního režimu klimatických změn po roce 2012," dodal Dimas.

Konkrétně bylo dosaženo dohody o opětovném ustavení americko-unijní skupiny na vysoké úrovni, v níž se bude diskutovat o způsobech boje s klimatickými změnami i širší environmentální agendě.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist