https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-afrika-bude-asfaltovat-silnice-a-zavadet-internet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise: Afrika bude asfaltovat silnice a zavádět internet

11.5.2004 12:39 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Že se Evropa hlásí k závazku bojovat s chudobou Afriky, je asi všeobecně známo. Konkrétně to znamená například fakt, že Evropská komise ke konci dubna uvolnila přes 230 milionů euro na rekonstrukci klíčových silničních tahů, zlepšení údržby silnic a jako pomoc překlenout "digitální propast" v některých afrických zemích.
 

"Povzbuzení udržitelného ekonomického rozvoje v Africe a plnější integrace afrických zemí do světové ekonomiky vyžaduje široké investice jak v dopravě, tak telekomunikacích. Rozhodnutí Komise je dalším důkazem o našem pokračujícím zájmu poskytnout právě takové investice," říká komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Poul Nielson.

Uganda
Vláda Ugandy přišla s oficiálním desetiletým Programem pro rozvoj silničního sektoru v objemu 2 miliard euro. Tento program kombinuje investice do stavby hlavních silnic s podporou politice rozvoje silniční dopravy a institucionálních změn. Komise už nyní poskytuje asistenci v první fázi tohoto programu, která obsahuje založení Národní silniční agentury nutné pro zlepšení dlouhodobého plánování, správy a údržby silniční sítě v zemi.

Evropská komise (EK) poskytne jako součást rozvojového programu 92 milionů euro pro naléhavou rekonstrukci a posílení nejrušnějších částí silniční sítě Ugandy. Práce přinesou silnici spojující Kampalu s jihozápadní Ugandou standard nutný pro poptávku současné i budoucí mezinárodní dopravy.

Silnice, o něž se jedná v programu, patří zčásti do tzv. Severního koridoru, spojujícího velkou část východní Afriky a oblast Velkých jezer až k Indickému oceánu. Fondy budou využity na modernizaci 200 kilometrů silnic, což napomůže zejména bezpečnosti provozu a zkrátí dobu jízdy. Dopad investice je zvýšen o následující programy EK pro zlepšení silnic druhé a třetí třídy napojujících se na tuto hlavní trasu.

Mali a Niger
Komise také schválila 71 milionů euro na posílení dopravní sítě a institucionální podporu pro efektivnější údržbu silniční sítě v Mali. Fondy budou využity na vyasfaltování 430 kilometrů existujících silnic; na zavedení reforem řízení dopravních spojení; dále na realizování komplexního pětiletého dopravního programu vyvinutého ve spolupráci se Světovou bankou a dalšími dárci; a na vyvinutí rozsáhlého školicího programu pro zaměstnance institucí pro údržbu silnic v Mali.

Mali a Niger, jako země dosti vnitrozemské, závisejí na efektivním dopravním spojení k přístavům v sousedních zemích. Jenže 243 kilometrů trasy Ayorou-Gao, která spojuje národní síť těchto dvou států, se v posledních letech rychle poškodilo a nyní je v období dešťů téměř neprůjezdná.

Částka ve výši 53 milionů euro od EK bude použita na vyasfaltování zmíněné silnice, aby bylo možné ji užívat celoročně. Tím se sníží dopravní náklady dovnitř a ven z obou zemí. Navíc poskytne nezbytný přístup k nejbližším přístavům Cotonou (Benin) a Lomé (Togo), vzdáleným přes 1200 km jak z Nigeru, tak z Mali.

Východní a jižní Afrika
Poslední finanční pomoc z tohoto afrického balíčku, 21 milionů euro, Komise směřuje ke stimulaci ekonomického růstu a propagaci integrace mezi východní a jižní Afrikou prostřednictvím informačních technologií. Program staví na existujících iniciativách regionálních institucí v západní, střední a východní Africe. Představuje to poskytnutí vysokorychlostního internetového připojení klíčovým regionálním účastníkům; založení regionálních internetových portálů, databázových webstránek pro použití obchodu a politiků či médií; financování školení zaměstnanců malých a středních podniků v oblasti informačních technologií, a vývoj pravidel politiky v sektoru informační technologie přes pracovní skupiny, koordinované na regionální úrovni.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist