https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-kara-nizozemi-irsko-a-italii-kvuli-smernici-o-prumyslovych-havariich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise kárá Nizozemí, Irsko a Itálii kvůli směrnici o průmyslových haváriích

21.8.2003 17:00 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise zaslala Nizozemí, Irsku a Itálii formální požadavek, ve kterém na ně naléhá, aby do své legislativy zavedly tzv. Směrnici Seveso II. Tato směrnice má minimalizovat následky významných průmyslových havárií a předcházet jim díky škále preventivních opatření, zahrnujících přípravu nouzových plánů a respektování názoru veřejnosti. Státy mají dva měsíce na vyhovění Komisi, jinak budou předány Evropskému soudnímu dvoru.
 

Požadavky Komise mají formu nazývanou "Odůvodněný výrok", což je druhá fáze procedury při nedodržení zákonů, vyplývající z Článku 226 přístupové smlouvy. Přijaté výroky naznačují, že je Komise rozhodnuta co nejdříve ustavit společný právní rámec Unie, limitující následky významných nehod týkajících se nebezpečných látek.

Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová rozhodnutí okomentovala: "Zkušenost nám velí, abychom co se týče zamezení průmyslových havárií byli aktivnější. Směrnice Seveso II je v tomto smyslu významná zejména proto, že jejím hlavním cílem je bezpečnost veřejnosti. Proto naléhám na Holandsko, Irsko a Itálii, aby jí vyhověli co nejdříve."

V případě Nizozemí se Komise domnívá, že chybovalo ve správné aplikaci článku 12 směrnice Seveso II, který se vztahuje k plánování využití půdy. Holandsko sice naznačilo zájem na přijetí příslušných upravujících opatření, přesto tato opatření do dnešní doby nepřijalo.

Po podrobném prozkoumání irské legislativy zjistila Komise, že irská legislativa ne vždy odráží, buďto plně nebo částečně, znění směrnice Seveso II. Například článek 11(3) požadující na členských státech připravit nouzové plány a zajistit diskuzi s veřejností. Ačkoliv se zdá, že irská legislativa není tak nekompromisní, pokud se dostane do veřejné diskuze.

Článek 13(5) Směrnice také po členských státech požaduje zajištění možnosti, aby veřejnost mohla vyslovit svůj názor týkající se významných průmyslových staveb. Irská legislativa požaduje, aby veřejnost za právo na názor braný v úvahu úřady platila. Směrnice však nedovoluje takový přístup.

Italská legislativa také v některých bodech nereflektuje znění směrnice Seveso II. Například článek 17 vyžaduje existenci kvalifikovaných představitelů státu, kteří zabrání zprovoznění takových podniků, kde jsou opatření k prevenci a zmírnění nehod výrazně nedostatečná. Navíc se Komise domnívá, že Itálie chybovala ve správném zahrnutí požadavků z článku 9 (týkající se bezpečnostních zpráv) a 18 (týkající se bezpečnostních systémů).

Směrnice Seveso II nahrazuje předchozí směrnici o průmyslových haváriích, takzvanou "Seveso I" (82/501/ECC). Požaduje, aby byly informováni představitelé veřejnosti a aby existovaly plány na prevenci významných nehod, bezpečnostní studie a nouzové plány. Směrnice také stanoví požadavky na plánování využití půdy, informování veřejnosti a nouzové postupy, které musí být dodrženy v případě, že se nehoda objeví. Konečný termín pro přijetí národní legislativy byl 3. únor 1999.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist