https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-nastinuje-sve-napady-pro-lepsi-prostredi-ve-mestech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise nastiňuje své nápady pro lepší prostředí ve městech

3.3.2004 15:01 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Metropole a větší města by se měla stát zdravějším a lepším místem k životu. Jak toho dosáhnout? Právě o strategii vedoucí k tomuto cíli se radila Evropská komise, zejména v oblasti kvality ovzduší. Klíčovým by mělo být zavedení takzvaného plánu péče o městské životní prostředí a udržitelných dopravních plánů u 500 větších měst (nad sto tisíc obyvatel) v již rozšířené EU.
 

"Protože 80 % obyvatel EU žije ve městech, je velmi důležité zlepšit kvalitu městského života," říká komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová. "Je zde koncentrováno znečištění, hluk, dopravní ruch a další ekologické problémy. Splněním cílů a úkolů je nutné pro ozdravení měst. Proto potřebujeme koordinovanou a promyšlenou strategii. Těším se na diskusi s členskými státy a městy, abychom zajistili pomoc ke skutečné změně."

Negativní dopady na životní prostředí ve městech jsou většinou řešeny odděleně, a v tom tkví podle Komise kámen úrazu. Více by se dalo dosáhnout integrovaným přístupem, který bere v úvahu konkrétní potřeby různých městských oblastí. Mnoho problémů, jako např. vyhovění evropským standardům kvality ovzduší či rozrůstání města, jsou společné všem městům. Proto je šance vyvinout realizaci takových řešení, která budou společná těm městům, jež mají podobné vhodné lokální podmínky.

Strategie pro město také poté, co se všechny státy na ní shodnou, bude obsahovat různá doporučení, průvodce, indikátory, standardy, hodnotící techniky, školení a další akce technického charakteru pro péči o životní prostředí měst.

Následovat budou nyní konzultace k tomuto přístupu během roku 2004, včetně otevřené internetové konzultace (do 15.dubna 2004), diskusí v institucích EU, Expertní skupině EU o městském životním prostředí, a v různých zájmových skupinách. Konečná Tematická strategie bude brát v úvahu výsledek těchto konzultací a bude navržena v polovině roku 2005.

Tzv. Tematické strategie jsou součástí 6. akčního programu pro životní prstředí, schváleného v roce 2002 Evropským parlamentem, a stanoví ekologickou agendu do roku 2012. Tematická strategie je novým způsobem řešení ekologických problémů a Komise apeluje na vytvoření takových strategií i pro mořské prostředí, ovzduší, půdu, pesticidy, přírodní zdroje a odpad.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist