https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-predstavi-rozsahly-balik-navrhu-ohledne-ciste-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise představí rozsáhlý balík návrhů ohledně čisté energie

30.11.2016 03:02 | BRUSEL (ČTK)
Pro desetiletí po roce 2020 by mohla komise podle dostupných informací navrhnout "utažení" celoevropského závazku ohledně úspor energie z 27 na 30 procent.
Pro desetiletí po roce 2020 by mohla komise podle dostupných informací navrhnout "utažení" celoevropského závazku ohledně úspor energie z 27 na 30 procent.
Energetická efektivita, udržení evropského náskoku v čistých a obnovitelných zdrojích a férové podmínky pro spotřebitele jsou základem skupiny návrhů v energetické oblasti, které dnes představí Evropská komise. Unijní exekutiva předpokládá, že její návrhy na zásadní změny evropské energetiky také podpoří ekonomiku bloku a budou znamenat například vznik až 900.000 pracovních míst. Navrženo ovšem velmi pravděpodobně bude také postupné odstranění podpor pro fosilní paliva.
 

Pro desetiletí po roce 2020 by mohla komise podle dostupných informací navrhnout "utažení" celoevropského závazku ohledně úspor energie z 27 na 30 procent. Právě snaha o energetické úspory by mohla podpořit také evropské stavebnictví, v EU jsou totiž nyní každé tři ze čtyř budov energeticky neefektivní. Úpravy by měl pomoci financovat speciální investiční fond.

Evropa by si měla udržet své vůdčí postavení v technologiích obnovitelných zdrojů. Cíl mít k roku 2030 nejméně 27 procent energie z těchto zdrojů zůstane podle dostupných informací zachován. Komise zemím EU navrhne, aby příští rok začaly pracovat na národních energetických a klimatických plánech, které budou odrážet klíčové priority evropské energetické unie.

Pro spotřebitele by návrhy komise měly obsahovat například bezproblémovou možnost změnit dodavatele energií či daleko lepší informace o energetické náročnosti budov či spotřebičů.

Návrh předpokládá také změny v podobě podpor pro fosilní paliva, která by měla být postupně odstraňována.

Komise s návrhy přichází necelý rok poté, co se země světa na klimatické konferenci v Paříži dohodly právě na tom, že lidstvo se má zbavit závislosti na fosilních palivech. Dohoda z Paříže směřuje k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročení hranice stupňů dvou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist