https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-privitala-smlouvu-o-ekologicke-odpovednosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise přivítala smlouvu o ekologické odpovědnosti

26.6.2003 16:10 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise přivítala červnovou dohodu ministrů životního prostředí EU o Směrnici o ekologické odpovědnosti. Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová událost komentovala: „Po deseti letech pokusů o vytvoření v této citlivé oblasti legislativní rámec pro celou Evropskou unii, máme konečně dohodu. Je to důležitý krok k zakotvení principu "platí znečišťovatel" a k ochraně biodiverzity v EU.“
 

Směrnice o ekologické odpovědnosti stanoví zákonný rámec pro to, aby bylo možné předejít nebo napravit následky ekologických havárií. Znamená to, že podniky budou povinny činit preventivní opatření tam, kde je bezprostřední hrozba ekologické havárie a také kroky k nápravě následků havárie, v přápadě že nastane. To vše na vlastní náklady.

Směrnice se týká širokého spektra provozů a podniků, včetně těch obsažených ve směrnici číslo 96/61/EC o integrované prevenci a kontrole znečištění. Zahrnuje průmyslové oblasti jako energetiku, výrobu a zpracování těžkých kovů, těžbu nerostů, chemický průmysl a zpracování odpadů. Na všechny ostatní oblasti se Směrnice vztahuje pouze v případě ohrožení chráněných živočišných, rostin a přírodních území. Směrnice také předjímá právo nevládních organizací požadovat zásah kompetentních úřadů v případech, kdy práva zakotvená ve Směrnici nejsou respektována.

Smlouva ministrů v současné podobě obsahuje systém finančních záruk ve dvou krocích. Nejprve by měl členský stát aktivně podpořit rozvoj trhů a nástrojů pro finanční záruky, včetně mechanismů pro případ nesolventnosti. Cílem je umožnit pojištění ekologických rizik. Druhý krok musí státy podniknout do pěti let poté, co Směrnice vstoupí v platnost. Komise pak podá zprávu o nutnosti a uskutečnitelnosti povinného pojistného systému.

Dalším bodem dohody ministrů životní prostředí je tzv. povolení obrany a zmírňující momenty. V určitých případech členské státy mohou podniku dovolit, aby nehradil náklady na nápravu následků ekologické havárie, například pokud dotyčný únik látek nebo jiná událost byla jednoznačně povolená.

Třetím bodem je druhotná odpovědnost státu. Pokud podnik nemůže být shledán odpovědným za havárii, náklady musí nést sám členský stát.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist