https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-propaguje-ekologicke-vyrobky-na-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise propaguje ekologické výrobky na elektřinu

29.9.2003 13:54 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise navrhla směrnici týkající se ekologického designu elektrických spotřebičů, včetně elektronických přístrojů nebo topení na elektřinu. Takzvaný ekodesign má zlepšit funkční charakteristiku výrobků během celé doby jejich životnosti tím, že se zahrnou environmentální aspekty do jejich podoby. Návrh nestanoví přímo svazující požadavky pro určité výrobky, ale definuje kritéria, podle kterých se stanoví některé relevantní vlastnosti výrobku ve vztahu k životnímu prostředí (např. spotřeba energie).
 

Výrobky, které splní tato kritéria, přinesou užitek nejen spotřebitelům díky lepší kvalitě a šetrnosti k životnímu prostředí, ale i obchodníkům díky usnadnění volného pohybu zboží v EU. Návrh podle Komise představuje přelom v produktové politice Unie a přináší mnoho inovativních prvků zároveň s použitím principů "lepší regulace".

Místopředsedkyně Komise Loyola de Palacio, zodpovědná za energetiku a dopravu, prohlásila, že "Směrnice přinese dlouhotrvající a rostoucí úspory energie prospěšné pro spotřebitele, což také přispěje k posílení bezpečnosti nabídky energie ve Společenství." Komisař pro podnikání Erkki Liikanen dodává: "Tato směrnice nabízí rámec k zajištění lepšího fungování výrobků užívající elektrickou energii v dopadu na životní prostředí a k fungování těchto výrobků bez újmy na jejich funkčnost nebo volný pohyb na trhu EU. Je to velký příspěvek k trvale udržitelnému rozvoji. Jsem přesvědčen, že účastníci procesu budou spolupracovat konstruktivně s Komisí a využijí příležitostí nabízených v novém legislativním rámci."

Pokud přijme směrnici Rada ministrů a Evropský parlament, Komise bude s pomocí Výboru schopna přijmout opatření ke konkrétním výrobkům a environmentálním aspektům (spotřeba elektřiny nebo vody, produkce odpadu, prodloužení životnosti) po posouzení jejich dopadu na životní prostředí a širokých konzultacích se zainteresovanými stranami.

Nebudou existovat závazky pro veškeré výrobky na elektřinu, ale pouze pro ty, které splňují kritéria jako dopad na životní prostředí, objem obchodu na vnitřním trhu a jasný potenciál pro zlepšení. Například tam, kde tržní síly selhávají v nucení k určitému pokroku a je absence zákonných požadavků.

Ekodesign neznamená jen vizuální podobu výrobku, ale zahrnutí environmentálního úhlu pohledu už do fáze návrhu výrobku. Vytvoření souvislého rámce pro tuto politiku podle Evropské komise zabrání přijetí nekoordinovaných opatření, která by mohla vést k negativnímu výsledku. Například eliminování toxických látek z výrobku, jako je rtuť z lamp, by mohlo vést k vyšší spotřebě energie, což by po bližší úvaze mělo negativní ekologický dopad. Iniciativa Komise se snaží o holistický přístup, neboli brát v úvahu celek.

Nový návrh je konkrétním příkladem aplikace principů Integrované produktové politiky a ukazuje integraci environmentálních aspektů do podnikání. Procesy přátelské k životní prostředí patří mezi cíle takzvaného 6. Akčního programu pro životní prostředí a také Zprávy Komise o průmyslové politice v rozšířené Evropě. Bude se tedy týkat i nově přistupujících zemí včetně ČR.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist