https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-rakousko-nechrani-verejnost-dostatecne-pred-radiaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise: Rakousko nechrání veřejnost dostatečně před radiací

31.3.2004 10:47 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise se včera rozhodla přistoupit k oficiálnímu přestupkovému řízení vůči Rakousku za nedostatky v zákonech o ochraně obyvatel před radioaktivním zářením a odeslala dva tzv. Odůvodněné výroky. Rakousko prý svou legislativu nedostatečně přizpůsobilo dvěma klíčovým směrnicím smlouvy Euratom na ochranu pracovníků a široké veřejnosti proti ionizujícímu záření.
 

Komise posoudila opatření, která měly rakouské úřady podle svého sdělení realizovat, aby Rakousko vyhovělo směrnicím Euratomu (96/29/Euratom a 97/43/Euratom). Výsledkem je prohlášení Komise, že existující rakouská legislativa nemůže zajistit skutečně správné fungování těchto směrnic v praxi. Zavádění zákonů do praxe podle Komise vůbec neexistuje nebo je pouze částečné.

První kritizovaný nedostatek se týká Směrnice o základních bezpečnostních standardech, která zajišťuje ochranu zdraví pracovníků a veřejnosti proti radiaci. Směrnice redukovala limity jednorázové dávky záření, stanovila nové požadavky pro oprávnění k činnostem využívajícím ionizujícího záření.

Dále směrnice objasňuje koncept povolení a výjimek pro materiály obsahující radioaktivitu. Kromě umělých zdrojů záření reguluje také limity pro přirozené záření na pracovišti. A konečně, směrnice obsahuje nové požadavky pro posuzování limitů radiace, které je populace vystavena.

Druhá z dotyčných směrnic, Směrnice o lékařských expozicích, doplňuje Směrnici o základních bezpečnostních standardech a zvyšuje úroveň radiologické ochrany pacientů a zdravotnického personálu. Bere v úvahu nový vývoj v lékařských postupech a vybavení.

Pokud Rakousko nezareaguje včas na tyto stížnosti, bude žalováno u Evropského soudního dvora.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist