https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-schvalila-dotaci-nemecke-tovarne-na-solarni-moduly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise schválila dotaci německé továrně na solární moduly

10.1.2007 14:24 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise posvětila svým souhlasem mimořádnou dotaci 76 milionů eur. Německá vláda tuto částku přidělí jako tříletý grant společnosti Conergy pro vybudování továrny na výrobu solárních energetických modulů ve Frankfurtu nad Odrou (spolková země Braniborsko).
 

Sluneční panely
Sluneční panely na střeše ministerstva životního prostředí
Ilustrační foto: Hugo Charvát/EkoList
Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes k tomu řekla: „Jsem potěšena, že jsme schválili pomoc důležité investici v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Projekt přispěje k vytvoření nových pracovních míst ve východním Německu bez přehnaného deformování trhu.“

Solární energetické moduly, které se budou v podniku vyrábět, budou hlavní částí integrovaného solárního systému, jenž přeměňuje sluneční záření na elektřinu. Autoři projektu předpokládají, že se tak vytvoří asi 1000 nových pracovních příležitostí. Ve Frankfurtu nad Odrou nezaměstnanost dosahuje výše 20,1 %, Komise ji proto považuje za znevýhodněnou a vhodnou pro regionální pomoc.

Pomoc bude částečně placena ve formě grantu pod hlavičkou „Zlepšení regionální ekonomické struktury“. Zbytek pomoci bude mít formu snížení daní podle tzv. „zákona o investičních prémiích pro rok 2005 a 2007“. Oba tyto programy byly už předtím schváleny Evropskou komisí. Nicméně pomoc pro Conergy Německo muselo Komisi oznámit, protože je to velký investiční projekt.

Na základě článku 87(3) Smlouvy Evropského společenství státní pomoc pro podporu ekonomického rozvoje ve znevýhodněných oblastech EU musí být shledána v souladu s jednotným trhem Unie.

Posouzení Komise pro podobnou regionální pomoc spočívá v tom, že zkoumá tržní sílu příjemce pomoci před a po investici a produkční kapacitu vytvořenou investicí na celoevropském trhu.

Komise vzala v úvahu fakt, že na úrovni skupin příjemce pomoci nemá žádné tržní podíly nad 25 % u jakéhokoli možného relevantního produktu na žádném národním trhu, a nebude mít ani po realizaci zmíněné investice.

Navíc Komise ověřila, že tempo průměrného ročního růstu zjevné spotřeby výrobků, kterých se projekt týká, bylo v uplynulých pěti letech nad tempem růstu HDP v evropských ekonomických oblastech.
reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist