https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-spolufinancuje-ekologicke-projekty-ve-tretich-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise spolufinancuje ekologické projekty ve třetích zemích

30.9.2003 14:19 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise schválila, že v rámci programu LIFE-Třetí země 2003 bude financováno 17 ekologických projektů. Nové projekty, které byly vybrány ze 70 přihlášek, získají celkem přes 6,5 milionů euro. Projekty budou realizovány v Albánii, Alžírsku, Chorvatsku, Izraeli, na Kypru, v Libanonu, na Maltě, v Maroku, Rusku, Tunisku a Turecku.
 

Spolufinancování projektů Komisí má přispět ke zlepšení životního prostředí díky vytvoření kapacit a založení administrativních struktur, stejně jako díky rozvoji politiky péče o životní prostředí a akčních programů ve zmíněných zemích.

Vybrané projekty mají vytváření kapacit jako hlavní cíl (rozvoj institucí, strategií, monitorovací nástroje, školící střediska, sítě a databáze), a zahrnují široké spektrum témat od vody přes nakládání s pevným odpadem až po ochranu přírody a biologické rozmanitosti (mokřady, mořské prostředí atd.).

Některé projekty prosazují spojení s komunitními právními regulacemi ve vztahu k životnímu prostředí nebo spolupráci na regionální a mezinárodní úrovni. Celkové náklady projektů představují téměř 11 milionů euro a Evropská unie je financuje v průměru ze 62 procent.

Například Albánie dostane 270 000 euro na projekt zlepšení systému nakládání s odpady, zvýšení informovanosti veřejnosti o něm, školení místních praovníků a pilotní projekty na recyklaci a separování odpadů. Další albánský projekt se týká snahy o uchování mokřadních ekosystémů.

Alžírsko letos obdrží přes 450 000 euro na vyřešení problému s azbestem. Exisuje tam totiž mnoho znečištěných míst, nápravná opatření jsou složitá a je nutný komplexní systém nakládání s tímto nebezpečným odpadem. Proto budou vyškoleny specializované týmy, rozvinuty techniky k neutralizaci azbestu nebo alespoň snížení škodlivých dopadů na lidi a životní prostředí.

Chorvatsko získá téměř 480 000 euro na nový systém sběru a recyklace plastu znamého pod zkratkou PET.

LIFE-Třetí země je část souhrnného programu LIFE, jehož prostřednictvím Unie poskytuje fianční podporu projektům pro životní prostředí a uchování přírodního bohatství jak státům EU, tak kandidátským zemím a hraničním regionům. Cílem programu je přispět k založení administrativních struktur, rozvoji ekologické politiky a akčních programů ve třetích zemích hraničících se Středozemním a Baltským mořem, tedy v jiných zemích než středo- a východoevropských, které uzavřely asociační dohody s Evropským společenstvím.

Obecným cílem programu LIFE je přspět k rozvoji a realizaci environmentální politiky financováním specifických aktivit. LIFE má tři oddíly: LIFE-Životní prostředí, LIFE-Příroda a LIFE-Třetí země. Celkový rozpočet programu LIFE III, který zahrnuje období 2000 - 2004, je 640 milionů euro.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist